Compensatie transitievergoeding kleine werkgever

Achtergrond |
15 april 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Van de partner van ProFri

Foto: Marlieke Putmans, directeur Putmans Next Level

Werkgevers kunnen compensatie voor de transitievergoeding aanvragen indien er sprake is van de beëindiging van het dienstverband van een werknemer naar aanleiding van langdurige ziekte. Sinds januari 2021 bestaat voor kleine werkgevers tevens de mogelijkheid om een compensatie voor de transitievergoeding aan te vragen bij pensionering of het overlijden van de werkgever.

Indien bij een organisatie sprake is van een bedrijfsbeëindiging als gevolg van pensionering, ziekte/gebreken of overlijden van de werkgever kan de verplichting om de transitievergoeding te betalen voor de organisatie vergaande financiële gevolgen hebben.

Voor kleine werkgevers kan dit een grote kostenpost zijn. Om kleine werkgevers tegemoet te komen is er vanaf 1 januari 2021 de mogelijkheid om voor een betaalde transitievergoeding compensatie aan te vragen.

Voorwaarden compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging:

  • Het gaat om een kleine werkgever die minder dan 25 werknemers in dienst heeft;
  • Indien er sprake is van een bedrijfsbeëindiging moet er voor tenminste één werknemer door het UWV een ontslagvergunning zijn verleend;
  • Indien er sprake is van een pensionering van de werkgever moet de werkgever de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt;
  • Alleen transitievergoedingen betaald vanaf 1 januari 2021 kunnen worden gecompenseerd.
  • De compensatie kan worden aangevraagd tot 12 maanden na de datum van de ontslagvergunning van UWV of de datum waarop de kantonrechter de arbeidsovereenkomst heeft ontbonden.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact met het secretariaat van ProFri. Ben je Plus- of Pro-lid van de vereniging dan kan zo nodig beroep gedaan worden op de specialistische kennis van HR-partner Putmans Next Level. Ben je geen lid van de vereniging, neem dan gerust contact op met deze partner van ProFri.