Partij voor de Dieren: “Minder frituur in parlement”

Actueel |
21 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Eva van Esch, foto Partij voor de Dieren.

“Laat iedereen lekker zelf bepalen wat hij of zij eet.” Dat zegt bijna 70 procent van de stemmers in een poll van dagblad De Stentor. Aanleiding: de Partij voor de Dieren pleitte voor minder frituur in het restaurant van de Tweede Kamer.

In de dagbladpoll is 13 procent van de 2455 stemmers het eens met de dierenpartij. Deze groepen onderschrijft de stelling “Eens, het is belangrijk dat juist zij het goede voorbeeld geven.” 18 procent zegt verder: “De helft van Nederland heeft overgewicht: pak dat probleem aan!”

Plantaardige patates-frites?

Het voorstel om te minderen met gefrituurde gerechten deed kamerlid Eva van Esch tijdens de jaarlijkse commissievergadering over de gang van zaken in de Tweede Kamer zelf. Het kamerlid van de Partij voor de Dieren zei bovendien dat eendenvlees in het kamerrestaurant verboden moet worden. Ook vindt ze dat het plantaardige aanbod groter moet. Kennelijk doelt Van Esch hiermee niet op het plantaardige frituurgerecht patates-frites.

“Misplaatste symboolpolitiek”

Terwijl frituren, bakken en braden gewoon behoort tot de bereidingsmethoden van allerlei soorten voedsel, kiest Van Esch net als veel politici voor misplaatste symboolpolitiek, aldus vakvereniging ProFri. Zij zegt over haar frituurvoorstel: “De helft van Nederland heeft overgewicht, wij moeten het goede voorbeeld geven.” Ook frituren koppelen aan overgewicht in ons land is betwistbaar: het calorische aandeel van gefrituurde gerechten in de totale Nederlandse voeding is volgens branchecijfers uitermate gering.

Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer, zei in reactie op de voorstellen van Van Esch: “Ik zal erover in gesprek gaan met het restaurantbedrijf. Maar er is al veel moeite besteed om een gevarieerd aanbod te bieden.”