“Pannetje hoef je niet te accepteren als je 100 procent plasticvrij bent”

Actueel |
20 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock / G Point Studio.

Zaterdag 1 juli is het zover. Afhaal- en bezorgklanten moeten voortaan betalen voor vormvaste disposables die plastic bevatten. Wie alles al serveert in 100 procent plasticvrije bakjes, bekers en maaltijdboxen, hoeft geen extra geld te rekenen.

Bovendien hoeven deze ondernemers geen ‘herbruikbare dan wel afwasbare alternatieven’ aan te bieden.

ProFri-directeur Frans van Rooij wil dit graag nogmaals benadrukken. “Het is een belangrijk aspect van de regelgeving dat in veel mediaberichten onderbelicht blijft. Daarom is het goed dit nog eens te benadrukken,” zegt Van Rooij. “Als je overstapt op volledig plasticvrije verpakkingen, dan hoef je geen re-usables aan te bieden of bakjes of pannetjes te accepteren waarmee jouw klant naar jouw zaak komt.”

Zelfs geen procentje plastic

Van Rooij benadrukt echter wel dat de ondernemer zich goed moet verdiepen in de disposables die in zijn cafetaria worden gebruikt. Zo zijn er kartonnen verpakkingen in de handel die tóch voor 1 procent (de coating) uit kunststof ofwel plastic bestaan. Ook hiervoor moet tóch geld van de klant worden gevraagd. “Er mag dus écht geen spatje plastic aan zitten,” zegt Van Rooij.

Hij wijst er daarnaast ten overvloede op dat de nieuwe regels gelden voor zogenaamde ‘vormvaste’ wegwerpverpakkingen. Het gaat dus om de bekende A-bakjes van polystyreen voor friet, frikandellen en andere snacks, maar ook om sausbakjes, maaltijdbakken en bekers.

En een kartonnen frietzak dan?

Friet- en snackzakken van papier zijn niet ‘vormvast’. Hoewel er plastic in de coating kan zitten, vallen deze verpakkingen dus buiten de verplichting om de klant er geld voor in rekening te brengen. Daarentegen gelden kartonnen frietzakken die zijn voorgevouwen maar wél een plastic coating hebben, weer wél als verpakkingen waarvoor geld in rekening moet worden gebracht bij afhalers en bezorgklanten. Vanaf 1 januari 2024 wordt een volgende stap gezet. Vanaf deze datum is het helemaal niet meer toegestaan om klanten die ter plekke eten nog te serveren in plastic-houdende wegwerpbakjes, -zakjes en -bekers.

Cartoon van Marc-Jan Janssen.