Exit tabaksverkoop in cafetaria en via automaten

Actueel |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Verkoopverbod / Foodservicewatcher

Snel nog even naar de cafetaria voor een pakje sigaretten. Zo was het ooit. Het aantal frituurzaken met sigarettenautomaten of tabaksverkoop via de toonbank nam al drastisch af. Per 2022 is het helemaal gebeurd met de tabaksverkoop. Het vorige kabinet stelde op de valreep namelijk nog een verbod in op verkoop in de totale horeca.

Rokers zijn vanaf 2022 aangewezen op supermarkten, tankstations en tabaksspeciaalzaken. Supermarkten en tankstations worden bovendien verplicht hun rookwaar te verkopen vanuit afgesloten displays, zodat de producten voor consumenten buiten het zicht worden gehouden. Sigarettenautomaten worden verboden. Cafetaria’s die nog automaten hebben hangen, moeten deze dus ook per 2022 verwijderd hebben.

Volgens De Volkskrant telt Nederland nu nog dertienduizend van zulke automaten. Achtduizend hiervan worden geëxploiteerd door foodservicegroothandel Lekkerland. Overigens is het de vraag of de cafetariasector rouwig moet zijn om het verbod. Voor veel zaken is tabak vooral een serviceartikel met een zeer lage marge. Bovendien verdwijnt er nog wel eens een pakje sigaretten zonder dat hiervoor is betaald.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18