26 juni: D-Day voor de horeca, maar anderhalve meter afstand blijft

Actueel |
21 juni 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock

Zaterdag 26 juni is D-Day voor de horeca. Vier dagen eerder dan gepland volgens het zogenaamde Stappenplan, vervallen de coronamaatregelen vrijwel geheel. Tabee mondkapjesplicht. Het verbod op alcohol na 22.00 uur ’s avonds vervalt. Alleen de anderhalve meter afstand en een checkgesprek blijven.

Er gelden géén restricties meer ten aanzien van het serveren van eten en drinken, al dient anderhalve meter onderlinge afstand gewaarborgd te zijn. Wél vervallen de beperkingen ten aanzien van de groepsgroottes in de horeca.

Rijksoverheid.nl laat weten: “Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan.”

“Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5 vierkante meter. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.”

Ten aanzien van de mondkapjesplicht, schrijft de Rijksoverheid het volgende voor: “De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplicht gelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.”

Over evenementen: “Vanaf 26 juni zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100 procent van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan één bezoeker per 5 vierkante meter ontvangen worden. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan.”

Lees hier de tekst op Rijksoverheid.nl

De Horeca Alliantie plaatste deze week een nieuwe versie van het Horeca Protocol online op het platform Veiliguitindehoreca.nl. Dit protocol is getoetst bij het ministerie in Den Haag en mag door alle horecabedrijven gebruikt worden. Leden van het samenwerkend trio (VCHO, NHG en ProFri) kunnen met hun vragen en voor advies contact op nemen met het secretariaat van hun brancheorganisatie.

Download hier het actuele Horeca Protocol