Ondanks lockdown, veert de frietindustrie weer op

Actueel |
24 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Vavi Beeldbank.

Ondanks de horeca-lockdown, veert de frietindustrie weer op. Zowel brancheorganisatie Vavi als marktleider Aviko maken melding van herstel van de aardappel- en frietmarkt.

De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi) bespeurde eind vorig jaar dat verwerking van aardappels zich herstelde. In januari lag de productie zelfs op een hoger niveau dan in januari 2020.

Het is voor het eerst sinds juli dat de zes partijen die samenwerken binnen de Vavi beter presteren, vergeleken met een jaar eerder. Ook de aardappelprijs trekt weer aan. Volgens Boerenbusiness is in januari van dit jaar 145.000 ton voorgebakken friet geproduceerd.

Aviko

Aviko, marktleider in friet, herstelde zich gedeeltelijk, zo staat te lezen in het recent verschenen jaarverslag van moederbedrijf Cosun Beet Company. Cosun meldt: “Aviko maakte een buitengewoon turbulent jaar door. Na in 2019 een hoogtepunt te hebben behaald qua bedrijfsresultaat, zakte het volume in maart 2020 substantieel in door de sluiting van de horeca tijdens de eerste lockdown.”

Afhalen, bezorging, China

“Met 85 procent volume aandeel van aardappelproducten in het foodservice en out-of-home kanaal werd Aviko zwaar getroffen door de eerste lockdown in 2020. Door de pandemie zakte de vraag naar frietaardappelen volledig in. Vanaf de zomer herstelde de afzet zich weer snel. Dit komt onder meer door verkoop via afhalen en bezorging in de horeca. Bovendien groeide de afzet in China.”