int(7139)

McDonald’s aangeklaagd wegens systeemracisme

Actueel |
23 feb 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: McDonald’s Corporation.

McDonald’s ligt in de VS onder vuur vanwege systeemracisme. Bij toewijzing van locaties zouden zwarte franchisenemers in het verleden stelselmatig zijn benadeeld. Een rechtzaak hierover van een ervaren franchisenemer van McDonald’s trekt veel aandacht. McDonald’s kwam zelf inmiddels met een uitgebreid en vergaand diversiteitsbeleid naar buiten.

Voor de rechter betoogde de zwarte franchisenemer Herb Washington, een voormalig topsporter, dat McDonald’s “systemische raciale vooringenomenheid heeft getoond die zwarte restauranteigenaren benadelen”. Het is niet de eerste keer dat dit aan de orde komt; ook vorig jaar zijn al rechtzaken gevoerd. Inmiddels heeft dominee Jesse Jackson, voormalig democratisch presidentskandidaat, zich opgeworpen als woordvoerder in deze kwestie.

Minder winstgevende locaties

Washington betoogde dat “zwarte operators minder winstgevende kansen kregen om zaken te doen bij het bedrijf dan blanke franchisenemers”. Hij zei ook: “Er is een groeiende crisis aan het ontstaan tussen McDonald’s en zijn zwarte eigenaren-operators. Hoewel McDonald’s in de loop der jaren enorme vooruitgang heeft geboekt, lijkt er een ongunstige wind te waaien voor zijn zwarte operators.”

Bonussen en diversiteit

McDonald’s kwam inmiddels met een uitgebreid plan om de diversiteit bij zijn bedrijf te vergroten. Onderdeel van dit plan is onder meer dat de topman van McDonald’s minder bonus krijgt als hij er niet in slaagt het aandeel vrouwen en raciale minderheden in hogere leidinggevende functies te laten groeien.

Historie van racisme

Aantijgingen van racisme zijn voor McDonald’s niet nieuw. Zo had de keten al vroeg in zijn bestaan te maken met protestacties. In 1969 reeds riep de zwarte bevolking in enkele Amerikaanse steden op tot een boycot van McDonald’s restaurants, omdat het concern potentiële zwarte franchisenemers geen kans zou gunnen.

Overigens was McDonald’s wel één van de eerste grote beursgenoteerde concerns met een zwarte ceo: van 2012 tot 2015 was Don Thompson de topman van het bedrijf.