Horeca Alliantie: “Fieldlabs in cafés kunnen snel starten”

Actueel |
24 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Protestmanifestatie Den Haag, georganiseerd door Horeca Alliantie op 7 december 2020 in Den Haag

De fieldlabs in Utrechtse cafés kunnen op korte termijn starten. Ze moeten inzicht geven onder welke condities de natte horeca zou kunnen heropenen. “Eigenlijk zijn alle voorbereidingen om te beginnen met de fieldlabs in Utrecht afgerond.”

Dat zegt Frans van Rooij namens de organisaties die samenwerken binnen de Horeca Alliantie; ProFri, VCHO en NHG. Ook voor de achterban van ProFri kunnen de fieldlabs bij cafés van belang zijn, want met name op het platteland bestaan nog veel gemengde café-cafetariabedrijven.

Persconferentie

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte gisteravond was er voor de horeca geen enkel lichtpuntje. Voor restaurants zijn fieldlabs, experimenten zoals eerder in het Utrechtse Beatrix Theater, niet noodzakelijk. Van Rooij: “Maar voor de natte horeca is meer inzicht in gedragingen en het besmettingsrisico van vitaal belang. Indien de fieldlabs uitwijzen dat heropening verantwoord kan tegelijk met restaurants, dan is dit winst voor de cafés.”

KHN naar rechter

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) stapt, net als eerder, naar de rechter. KHN wil afdwingen dat cafés en restaurants zo snel mogelijk heropenen en eist verder 100 procent compensatie van geleden schade. Van Rooij: “De Horeca Alliantie staat vierkant achter de laatste eis. Dat is ook waarop wij al vanaf het begin inzetten: 100 procent dicht is 100 procent steun. Maar pogingen om heropening af te dwingen via de rechter, zijn naar mijn persoonlijke mening zinloos. Indien adviezen van het OMT het niet toelaten, zal het kabinet hiertoe zeker niet besluiten.”

Starters

Horeca Alliantie heeft wel recent opnieuw gepleit voor een betere uitvoering van steunmaatregelen voor starters. Om te voorkomen dat zij buiten de boot vallen, moet niet de inschrijfdatum bij de Kamer van Koophandel, maar de eerste maand met omzet het criterium worden om de hoogte van de steun te bepalen.