Terrassen gaan zeker niet voor eind maart open

Actueel |
9 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock.

De horeca mag zeker niet voor eind maart zijn terrassen heropenen. Worden de omstandigheden gunstiger, dan staat de heropening van terrassen wel hoog op het lijstje. Dit zei premier Mark Rutte gisteravond tijdens de coronapersconferentie.

Rutte: “De verhalen uit de horeca zijn hartverscheurend. Perspectief is keihard nodig. Als het kan, zullen we op termijn de horeca meer ademruimte geven.” Tot 31 maart is echter nauwelijks sprake van versoepeling van maatregelen. Op 23 maart is de volgende persconferentie. Zijn er dan versoepelingen mogelijk, zoals het onder voorwaarden heropenen van terrassen, dan zullen die vermoedelijk op z’n vroegst rond de paasdagen een feit zijn.

Zomer

Minister Hugo de Jonge richtte de blik tijdens de persconferentie nog verder naar voren. Hij verwacht dat de situatie rond 1 juli weer terugkeert naar een soort van normaal. “Als iedereen die dat wil één keer het vaccin heeft gehad, rond het begin van de zomer, dan kunnen we grote stappen zetten. Dan zal corona niet meer allesbepalend zijn. Maar tegelijk realiseer ik mij dat dit pás over vier maanden is.”

Winkels

Enkele heel kleine verlichtingen van coronamaatregelen, maakten Rutte en De Jonge gisteravond wel bekend. Zo komen er ruimere mogelijkheden voor buitensporters. Daarnaast mogen winkels straks meer klanten ontvangen op afspraak. In plaats van een maximaal aantal consumenten per winkelvloer, wordt een maximum per 25 vierkante meter ingevoerd.

Dit laatste kán ook voor de restaurants goed nieuws betekenen: mogelijk wordt bij eetgelegenheden straks niet meer slechts gekeken naar het aantal gasten per ruimte, maar ook naar de oppervlakte van bedrijven.