NVWA: “Meer spoedsluitingen door ongedierte”

Actueel |
11 juni 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 35 winkels en horecagelegenheden met spoed gesloten in verband met ernstige overlast van plaagdieren. Er is sprake van een flinke stijging van het aantal spoedsluitingen.

Een rat in de keuken? Dat moet je als bereider van etenswaren zien te voorkomen. De NVWA controleert hierop. Deze bewaker van de voedselveiligheid meldt dat er een toename is van het aantal spoedsluitingen vanwege plaagdieren in de horeca en bij voedselbedrijven.

Muizenprobleem

In 2023 heeft de NVWA in totaal 34 winkels en horecazaken met spoed laten sluiten. Dat aantal is nu al in de eerste vijf maanden bereikt. In de meeste gevallen was er een muizenprobleem, in de andere gevallen ging het om overlast van ratten en kakkerlakken.

Risico’s voor volksgezondheid

De inspecteurs van NVWA gaan over tot een spoedsluiting als ze ernstige risico’s voor de volksgezondheid vaststellen, bijvoorbeeld bij flinke overlast door plaagdieren. Muizen en andere plaagdieren dragen namelijk allerlei bacteriën en ziektes met zich mee. Deze kunnen ze verspreiden via hun uitwerpselen.

Wat is een spoedsluiting?

Een bedrijf dat door de NVWA een spoedsluiting opgelegd krijgt, mag pas weer open wanneer al het aangetaste voedsel is weggegooid, het bedrijf grondig gereinigd is én er maatregelen zijn genomen om plaagdieren te bestrijden en te weren. Zo’n spoedsluiting is één van de zwaarste maatregelen die NVWA op kan leggen.

Wat kun je als cafetariahouder doen?

De NVWA adviseert om maatregelen te nemen om de overlast door plaagdieren te voorkomen. Zoals: houd je frituurbedrijf goed schoon én zorg dat plaagdieren als muizen niet makkelijk binnen kunnen komen in je pand. Hier vind je meer tips van de NVWA over het weren van ongedierte. Het Nederlands Frituurcentrum heeft e-learnings op het gebied van voedselhygiëne. Leden van vakvereniging ProFri kunnen hiervan kosteloos gebruik maken.

Foto: iStock, Tenra