Moederbedrijf donutketen koopt Subway voor 9,6 miljard dollar

Actueel |
1 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Amerikaanse broodjesketen Subway is verkocht aan investeringsmaatschappij Roark Capital. Deze nieuwe eigenaar is tevens het moederbedrijf van de donutketen Dunkin’. Volgens The Wall Street Journal is er 9,6 miljard dollar voor de overname betaald.

Het was al een half jaar bekend dat de Amerikaanse broodjesketen Subway op zoek was naar een nieuwe koper. Dunne marges waren de aanleiding voor de (vorige) eigenaars, de familie van oprichters Fred DeLuca en Peter Buc, om het bedrijf in de etalage te zetten.

10 miljard dollar

In februari was de broodjesketen volgens Bloomberg meer dan 10 miljard dollar waard. De eigenaren van Subway hielden vast aan dit bedrag, wat volgens Reuters voor veel particuliere overnamekandidaten een te hoog bedrag was.

Dunkin’

Uiteindelijk bleven er alleen nog private equitybedrijven in de race om het bedrijf te kopen. Volgens de Wall Street Journal zou er uiteindelijk 9,6 miljard dollar betaald zijn voor Subway. De nieuwe eigenaar heeft niet alleen de donutformule Dunkin’ maar ook een aantal kleinere Amerikaanse restaurantketens in zijn beheer.

Eigen broodje samenstellen

In Nederland heeft Dunkin’ circa 70 zaken. Subway telt in ons land 186 vestigingen. Wereldwijd zijn er ruim 37.000 zaken, in meer dan honderd landen. De broodjesformule Subway is in 1965 opgericht. De gast kan er zijn Sub, salade of wrap helemaal aanpassen naar eigen smaak. Groot of klein; vlees, vis, vegetarisch of veganistisch, met precies de toppings en sauzen die hij of zij wenst. Met de grote keuze aan ingrediënten zijn de mogelijkheden eindeloos. Producten worden vers bereid voor de ogen van de gast.

Meer over