Mochi en onigiri: Aziatische invloed op snackbar groeit

Actueel |
14 maart 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Aziatische invloed op de cafetariasector groeit verder. In enkele Randstedelijke snackbars debuteren nieuwe trekautomaten met oosterse snacks. Het zijn compacte machines met kleine Japanse appetizers als mochi en onigiri.

Mochi zijn kleurrijke kleine cakes. Ze zijn gemaakt van kleefrijst en hebben vullingen als mango en kokos, vaak in pastelkleuren. Ook de Japanse snack onigiri is gemaakt op basis van samengeperste rijst, vaak in een driehoeksvorm met vullingen van onder meer kip en zalm. Ook verkopen enkele snackbars in grote steden online de mochi’s en onigiri’s met verschillende vullingen als deliverysnacks.

Bubbletea-formules

De automaten zijn in enkele steden populair geworden dankzij bubbletea-formules als Chatime. Daarnaast zijn ze dus ook al te vinden bij enkele snackbars in de Randstad. In Japan, Taiwan en enkele andere Aziatische landen zijn dergelijke automaten volop aanwezig op straat.

Dat de machines in ons land ook in snackbars verschijnen, is niet heel verwonderlijk. Immers: honderden cafetaria-ondernemers hebben hun wortels in China en andere Aziatische landen. Velen van hen combineren Nederlandse frituursnacks met een Aziatische assortiment, snacks zoals dumplings, dim sum en tempura. Bovendien is het kernassortiment van cafetaria’s met vernederlandste gerechten als bami- en nasisnacks, loempia’s en pindasaus van oudsher al deels oosters geïnspireerd.

Foto: Frituurwereld PV, gemaakt in Schiedamse snackbar