Tweede stap openingsplan wordt definitief gezet

Actueel |
17 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Vanaf woensdag 19 mei mogen de terrassen langer open: van 06.00 tot 20.00 uur.

Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames van mensen met corona is verder gedaald. Dat betekent dat de tweede stap in het openingsplan definitief op 19 mei wordt gezet. Het kabinet besloot vandaag niet op de pauzeknop te drukken.

Vanaf woensdag 19 mei mogen de terrassen langer open: van 06.00 tot 20.00 uur. Ook een bezoek aan het pretpark, openluchtmuseum en buitenpodium is dan weer mogelijk. Dit mag met maximaal 2 personen, exclusief kinderen tot en met 12 jaar of mensen van eenzelfde huishouden. Lees hier wat er vanaf 19 mei nog meer verandert.

Ziekenhuisopnames en pauzeknop

Vorige week werd de tweede stap aangekondigd voor 19 mei. Het kabinet sprak toen wel over een pauzeknop. Als het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames niet genoeg zou afnemen, kon deze knop worden ingedrukt. Het kabinet zou dan de tweede stap uitstellen. Dat blijkt nu niet nodig. Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames daalde met meer dan 20 procent ten opzichte van de piek op 20 en 21 april.

Vervolgstappen

Vandaag werd ook een nieuwe planning van het openingsplan vastgesteld. Hierin staat welke vervolgstappen het kabinet wanneer wil zetten, als de cijfers dit toelaten. De derde stap zal op z’n vroegst 9 juni gezet worden. Bij deze stap mogen eetgelegenheden weer gasten binnen ontvangen. Op 1 juni horen we of dit daadwerkelijk kan en welke restricties er gesteld gaan worden. De Horeca Alliantie vraagt het kabinet om deze stap met minstens een week te vervroegen.

Toegangstesten

Met toegangstesten kunnen (sport)evenementen, culturele instellingen en horeca eerder of voor meer mensen op verantwoorde wijze open. Bezoekers laten zich daarvoor eerst kosteloos testen bij een speciale teststraat. Vervolgens laten ze bij de ingang van bijvoorbeeld een theater een negatief testbewijs zien.

Meer over