Horeca hoeft voorlopig niet aan 2G te denken

Actueel |
1 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
QR code CTB coronatoegangsbewijs

Alleen gasten met een vaccinatie- of herstelbewijs toelaten in de horeca? Voorlopig gaat dat plan, dat de laatste tijd toch al flink aan populariteit heeft ingeboet, niet door.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft meer tijd nodig voor onderzoek naar het effect van 2G. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Hoe lang dat onderzoek zal duren, is niet bekend. Volgens de minister is er op dit moment geen noodzaak om 2G op korte termijn in te voeren.

Geen toegang met testbewijs

Het 2G-voorstel werd in november 2021 voor het eerst ingediend in de Tweede Kamer. Met dit beleid krijgen alleen mensen met een vaccinatie- of herstelbewijs toegang tot onder meer de horeca, theaters en musea. Naar binnen met een negatief testbewijs is dan niet meer mogelijk.

2G meerdere keren uitgesteld

De invoering van 2G is echter al meerdere keren uitgesteld omdat de Tweede Kamer verdeeld is over het plan. Zo werd er een motie ingediend om het voorstel helemaal in te trekken. Uit onderzoek van de TU Delft blijkt ook nog eens dat 2G nauwelijks effectiever is dan 3G wanneer de besmettingsgraad heel hoogt is, zoals nu met de omikron-variant het geval is.

Horeca open op basis van 3G

Sinds 26 januari 2022 mogen onder meer horecazaken weer gasten ontvangen op basis van 3G. Met het coronatoegangsbewijs kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd, genezen of negatief getest zijn voordat ze naar binnen mogen.