“Invloed aardappelmarkt op frietprijs is beperkt”

Actueel |
14 aug 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Media vragen het zich om de haverklap hardop af. Waarom dalen de frietprijzen bij cafetaria’s niet nu de aardappel zo goedkoop is? Simpel: prijzen voor 10 kilo verse friet bij de groothandel liggen nog altijd rond de 20 euro.

Het overschot aan aardappelen blijft een hot topic. Niet alleen in het nieuws, maar ook op sociale media. Op Facebook rekent teler Michiel Jakobs de consument voor wat de actuele situatie in aardappelland is.

Anderhalve cent…

Jakobs schrijft op zijn Facebook-stek: “Een normaal frietje mayo kost vandaag €3,50. Dan krijg je gemiddeld 250 gram aardappelen (ofwel 120 tot 140 gram friet). Dat is dus €14 per kilo. Wist u dat wij telers momenteel voor een kilo van diezelfde aardappels direct van het veld slechts €0,015 per kilo krijgen? Ja, je leest het goed. 1,5 cent.”

“933 keer over de kop”

Jakobs sluit af met: “Die kilo aardappels van 1,5 cent gaat dus financieel 933 keer over de kop voordat ie voor je op tafel staat in een bakje. Daar heb ik niks op tegen, dat is een verdienmodel waar ik jaloers op ben. Ik zal er uiteindelijk geen frietje minder om eten.”

Uitzonderlijke situatie

De huidige overschotsituatie is natuurlijk uitzonderlijk. Dit geldt dus ook voor het rekenvoorbeeld van deze teler. Maar ook bij normalere prijzen voor de kale aardappel is de impact op de prijs van een portie friet in jouw zaak eigenlijk verwaarloosbaar.

Gering aandeel in prijs

Zelfs de inkoopprijs van voorgebakken friet is maar zeer ten dele van invloed op de totale prijsopbouw. Inclusief bonussen, inbakverlies en kruimverlies is de kostprijs per doorsnee-portie momenteel zo’n ruim 40 eurocent. Het aandeel in de verkoopprijs ligt op circa 12 tot 14 procent.

Frituurolie, apparatuur, energie, de verpakkingen, de lasten van het bedrijfspand, marketingkosten én vooral het arbeidsloon doen de rest.

Foto: archief UZ Media