
Febo hangt in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Nog tot en met 7 september aanstaande is daar de expositie Amsterdam eet. Een geschiedenis in gerechten te zien.
Zelf bestaat Febo volgend jaar 85 jaar. Het familiebedrijf is echter begonnen als bakkerij. Hoewel al snel kroketten werden verkocht, dankt Febo zijn bekendheid vooral aan zijn automatieken met eigen verse snacks. De eerste automatiekhal werd in 1960 geopend, 65 jaar geleden dus.
Broodje kroket
Ook is er in het Allard Pierson Museum aandacht voor kroketten. Het is zeker geen Amsterdamse vinding. Kroketten komen vermoedelijk uit de Franse keuken. Maar volgens het museum is het bróódje kroket wel typisch Amsterdams. Zowel Febo als Van Dobben en andere broodjeszaken komen op de expositie aan bod.
Biefstuk en haring
De tentoonstelling over Amsterdamse gerechten wordt gehouden in het kader van het 750-jarig bestaan van de hoofdstad. Royaal is verder ruimte gemaakt voor streetfood als haring met uitjes, ander ingelegd zuur en oliebollen. Bij veel Amsterdamse smaakmakers is de invloed van de joden in de stad niet te onderschatten. Ook de Indo-Chinese keuken komt aan bod. Net als de 5 miljoen biefstukken die hotel-restaurant Die Port van Cleve sinds 1874 verkocht.
Collectie kookboeken
Het Allard Pierson Museum heeft een enorme collectie kookboeken. Zo zijn de verzamelingen van bekende culinaire journalisten als Wina Born en Johannes van Dam er ondergebracht. Op de huidige expositie worden onder meer getoond: het oudste kookboek van Amsterdam uit 1617 en een Portugees-Joods receptmanuscript van rond 1800.
Foto: fritoricus Ubelski