
Het wereldrecord grootste eierbal is onlangs verbeterd. De zwaarste en grootste scotch egg ooit gemaakt weegt 7,81 kilo. Scotch egg is de Engelse inspiratiebron van de eierbal. Het vorige record was zeventien jaar oud en stond op 6,2 kilo.
’s Werelds grootste scotch egg werd gemaakt door twee food-influencers. Het gaat om Oliver Paterson en Phoenix Ross uit Enfield bij Londen. Een inspectrice van Guiness World Records was bij hun recordpoging aanwezig om de prestatie vast te leggen.
Grootste omvang
Scotch egg is een gekookt ei in worstgehakt, een oude Brits-Indische snack. Met 79,5 centimeter had de eierbal van Paterson en Ross ook een aanmerkelijk grotere omvang dan zijn voorganger. Om het scotch egg record te kunnen breken, gebruikte het duo een struisvogelei.
Grootste van Groningen
Nederland heeft zijn eigen officieuze record van de Groningse eierbal (met ragout in plaats van gehakt). Tien jaar geleden werd eveneens met een struisvogelei (van 44 centimeter in omtrek) de grootste eierbal gemaakt. Het ei vergde een kooktijd van twee uur.
Plek van handeling was destijds grandtaria Friet van Piet in Groningen. Daar werd de reusachtige eierbal samen met klanten soldaat gemaakt. Guiness-inspecteurs waren niet van de partij. Dus is dit eierbalrecord niet bijgeschreven in de officiële boeken.
Foto’s: video Guiness World Records