Gratis sneltesten voor horecapersoneel

Actueel |
28 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Er komen gratis sneltesten voor bedieningsmedewerkers met het oog op de heropening van restaurants en cafés per zaterdag 5 juni aanstaande.

Dit is één van de maatregelen die het kabinet vanavond heeft bekend gemaakt tijdens zijn persconferentie. Ondernemers worden door het kabinet dringend verzocht om de medewerkers in de bediening twee keer per week te testen. Hiervoor stellen ze kosteloos sneltesten beschikbaar aan de horeca. Waarschijnlijk zullen gemeentehuizen een rol gaan spelen als pick-up point. Hierover komt komende week duidelijkheid.

Tegen eerdere berichten in, kunnen cafés tegelijk met alle eetgelegenheden tóch hun deuren openen op 5 juni. In de natte horeca moeten de plekken aan de bar echter wel leeg blijven. Wel mogen zowel cafetaria’s, restaurants als cafés maximaal 50 gasten toelaten. Hiervoor moet dan wel voldoende ruimte beschikbaar zijn. Want met uitzondering van gezinnen blijft een harde eis dat sprake is van anderhalve meter onderlinge afstand. Bedrijven die de ruimte hebben, mogen onder deze voorwaarde zelfs meer dan 50 mensen toelaten als alle gasten een recent negatief testbewijs kunnen tonen bij de ingang.

Frans van Rooij is verheugd met de versoepelingen. “Als Horeca Alliantie hebben we vanmiddag nog de laatste besprekingen gevoerd met minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Mona Keijzer. We zijn heel blij dat ons pleidooi om cafés tegelijk met eetgelegenheden te heropenen, is gehoord. Dat is mede te danken aan de fieldlabs die in Utrecht gehouden zijn.” Als de coronapandemie zich zo gunstig blijft ontwikkelen als de laatste weken, worden de maatregelen eind juni verder versoepeld.

Van Rooij: “De Horeca Alliantie gaat het horeca protocol aanpassen en worden in de nieuwe versie weer alle voorwaarden beschreven. Nadat het protocol is getoetst bij de betrokken ministeries in Den Haag, dan plaatsen we deze zo snel mogelijk weer op de portal Veiliguitindehoreca.nl. Om de heropening van de horeca succesvol te laten verlopen is het van belang dat alle horecaondernemers zich aan de protocollen gaan houden en steeds de richtlijnen van Rijksoverheid en het RIVM in acht nemen.”

Klik hier voor alle informatie over de situatie per 5 juni

Meer over