Belgische rechter doet eind juni uitspraak over vernietiging frituurketels

Actueel |
1 juni 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: archief Frituurwereld

De rechtbank in het Belgische Kortrijk oordeelt op 29 juni of circa 300 opgeslagen defecte Kiremko-frituurketels mogen worden vernietigd.

Dat is de uitkomst van een zaak die vandaag in Kortrijk diende. De ketels zijn nu onder het beheer van curatoren, die de boedel van de failliet gegane Belgische vertegenwoordiging van Kiremko beheren. Totdat de rechter een uitspraak doet, mogen de curatoren niks ondernemen. Ze mogen dus de ketels niet vernietigen tot de rechter heeft gesproken.

Voormalig eigenaar van de Belgische Kiremko-vertegenwoordiging Jurgen Soenen vindt dat de ketels onderzocht moeten kunnen worden en mogelijk kunnen dienen als bewijs bij een lopend onderzoek van een Belgische strafrechter tegen Kiremko’s moederbedrijf QBTEC in Woerden. Naar zijn oordeel zijn de defecten aan de ketels namelijk (veelal) te wijten aan fabrieksfouten. Vorige week lekte een overeenkomst uit tussen QBTEC en de curatoren, waaruit blijkt dat afspraken zijn gemaakt over vernietiging van de ketels.

In het Algemeen Dagblad en in de regionale dagbladen van vandaag kwalificeert QBTEC-directeur Gijs Okkerman de kwestie als “een opgeblazen verhaal” en “theater”. In de krant beaamt hij dat de ketels naar de schroothoop gaan. Okkerman zegt in het AD: “We zijn het eigenlijk een beetje zat om iedere keer in de hoek te worden gedrongen door deze jongen. We willen van deze affaire, die ons veel tijd, geld en energie kost, nu wel eens af. En daarom hebben we samen met de curator een oplossing bedacht.”

Strijd om lekkende frituurketels: schade loopt in de tientallen miljoenen euro’s