“Horecaonderwijs blijft ver achter”

Actueel |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto / Fastserviceopleidingen.nl

Het huidige vakonderwijs in de horeca is niet afgestemd op eigentijdse bedrijven. Omdat veel medewerkers tijdelijk en/of in deeltijd werken, is een compleet andere benadering van vakopleidingen dringend nodig. Dit betoogt Frans van Rooij van het Fastservice Opleidingscentrum. Daarnaast blijft de opleidingsgraad sowieso achter bij andere branches.

Van Rooij stelt dat er sprake is van een steeds groter gat tussen de theorie en de praktijk. MBO-scholen spelen wat hem betreft volstrekt onvoldoende in op de behoefte aan vakbekwame medewerkers in de eigentijdse horeca. “In sommige deelbranches is meer dan 80 procent van de medewerkers parttimer. Maar ook deze deeltijders moeten opgeleid worden.”

Uit recent onderzoek van het CBS bleek dat de opleidingsgraad in de horeca sowieso ver achter blijft bij andere sectoren. Het aanbod van bedrijfsopleidingen in Nederland groeit. 85 procent van alle bedrijven biedt cursussen/opleidingen aan. Van alle branches die het CBS onderscheidt, scoort de horeca met 60 procent het laagst. Op verschillende fronten zet Van Rooij zich in voor betere opleidingen om de vakbekwaamheid te bevorderen. Voor fastservicemedewerkers ontwikkelt het Fastservice Opleidingscentrum zelfstandige opleidingstrajecten en er zijn e-learningmodules die de werknemer kan doorlopen achter zijn eigen laptop, tablet of smartphone.

www.fastserviceopleidingen.nl
www.werkenaankennisenvakmanschap.nl

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18