Horeca In Nood: ‘Dit is niet lang op te brengen’

Actueel |
29 september 2022 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Foto: Shutterstock / Marian Weyo

Wanhoop en ontreddering voeren de boventoon. De campagne Horeca In Nood van de Horeca Alliantie leverde in enkele dagen tijd al vele, vele tientallen noodkreten over energiestress op. Frituurwereld zet op gezette tijden reacties van collega’s uit de branche op een rij. We selecteerden er vier uit verschillende disciplines van de horeca.

Formulecafetaria: “Binnen enkele maanden sluiten”

“Beste medestrijders. Na twee zware jaren met corona, worstelen en weer boven komen, dachten we blij te zijn de overkant te hebben gehaald. Weliswaar op het nippertje, maar we hebben het gered. De ellende waar we ons nu in bevinden is echter nog vele malen groter dan ooit tijdens de corona.”

“De energierekeningen slurpen letterlijk elke cent op en we weten ons eigenlijk geen raad meer. Binnen enkele maanden zullen we onze deuren moeten sluiten als er geen oplossing komt. Het is verschrikkelijk. Ik hoop en blijf duimen voor betere tijden, maar eerlijk, het moet niet te lang meer duren.”

Groot restaurant: “Honderden zaken gaan dit niet volhouden”

“Begin maart 2020 ben ik eigenaar geworden van een restaurant met een capaciteit van 600 gasten. Na mijn intrek kwam de lockdown. Dit was een harde klap en ik heb nooit de kans gekregen om met volle motivatie mijn nieuwe zaak te runnen. Na al het coronagebeuren waren mijn team en ik er dan eindelijk helemaal klaar voor om een mooie start te maken. Helaas is die mooie start toch anders gelopen…”

“Wij worden hard met onze neus op de feiten gedrukt. Wij hebben geen andere keus dan onze apparaten blijven gebruiken en de hoge energiekosten te ‘accepteren’. Onze gasten vragen ons dagelijks of het allemaal nog te doen is voor een restaurant. Wij houden ons hart vast voor de eindrekening. Dit kan zo niet. Wij en honderden andere zaken in Nederland gaan dit niet lang volhouden. Wij vragen om dit keer de horeca niet te vergeten. Wij hebben al zoveel tegenslagen gehad de afgelopen jaren. Wanneer komt er eens goed nieuws?”

Koffiespeciaalzaak: “Nieuwe energiebedrag hoger dan huur”

“Tijdens de coronatijd, toen supermarkten volgepakt waren met mensen, golden er voor de horeca strikte afstandsregels en zitplaatsvoorschriften en uiteindelijk ging de gehele horeca als eerste dicht. Nu staan wij oog in oog met een verbijsterende verwarring over de energiekosten. Ik zie mij thans gesteld voor een enorme verhoging in de energiekosten van mijn bedrijf. In mijn geval is dat een verhoging van 8 keer het termijnbedrag dat ik voorheen betaalde. Het nieuwe bedrag is zelfs hoger dan de huur van mijn locatie.”

“Omdat wij zo hard werken in de horeca, denken mensen vaak dat er veel verdiend wordt. Maar niets is minder waar. Als het zo doorgaat zullen alle kleine horeca-ondernemingen moeten sluiten of failliet gaan en zullen er alleen horecabedrijven overblijven die aan grote ondernemingen verbonden zijn.”

“Ik verwacht niet dat regeerders ook maar enig belang hechten aan wat ik schrijf. Voor mij doet het er niet meer toe. Ik heb besloten om mijn bedrijf te sluiten. Eind december zal ik mijn bedrijf sluiten omdat ik drie maanden opzegtermijn in acht moet nemen. Als het anders kon, zou ik zelfs eerder sluiten. Wij zijn de meest populaire locatie in onze buurt door de multiculturele en artistieke inbreng die wij proberen te realiseren. Ik wens alle kleine horeca-ondernemers en andere vrienden in deze sector veel sterkte en succes.”

Klein hotel: “Dit is niet lang op te brengen”

“Goed dat u probeert de nood in beeld te brengen. Wij zijn hier net begonnen met het aflossen van coronasteun, en nu loopt 1 september het energiecontract af. Voor mijn bedrijf, een klein hotel met 10 kamers, gaat dit ongeveer €5000 per maand extra kosten. Dit is, zeker na de financiële aderlating van corona, niet lang op te brengen.”

“Een aantal dagen geleden was ik één minuut opgelucht toen ik las dat ondernemers ook een energieplafond krijgen. Dat was echter van korte duur, toen ik zag dat dit om 1200 m3 gas (gebruik is 18.000) en 2400 kWh (verbruik is 50.000) elektriciteit per jaar gaat. Er moet voor het plafond gekeken worden naar het energieverbruik van de afgelopen jaren, en zolang je daaronder blijft, normale prijzen voor je energie. Anders worden we gedwongen onze deuren te sluiten…”

Klik hier als jij ook jouw energiestress kwijt wilt aan de Horeca Alliantie en politiek Den Haag…