Horeca Alliantie stuurt kabinet een pleitbrief

Actueel |
23 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: protestmanifestatie van de Horeca Alliantie eerder deze maand.

“Restaurants tegelijk met detailhandel heropenen”. “Meer armslag voor grotere restaurants bij heropening”. “Gemeentelijk Aanvullings Fonds (GAF) voor lokaal maatwerk”. Het zijn enkele eisen die de Horeca Alliantie stelt in een pleitbrief aan het kabinet.

De alliantie van ProFri, VCHO en NHG schrijft: “Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland, en zeker sinds de tweede lockdown, voelen steeds meer horeca-ondernemers zich onterecht benadeeld door de opgelegde sluiting van de horeca. Terwijl de horeca gedwongen dicht moest blijven, stroomden de winkelstraten vol met winkelende mensen en liep het aantal positief geteste mensen fors op.”

Oproep

De Horeca Alliantie roept het kabinet op de horeca voortaan zoveel mogelijk gelijk te behandelen met de detailhandel. “Het is duidelijk dat de horeca geen grote verspreider is van het virus. Bovendien heeft de horeca voor de heropening in de zomer veel preventieve maatregelen genomen om de veiligheid van hun gasten te waarborgen,” aldus de pleitbrief.

Restaurants moeten na deze lockdown als eerste heropend worden, aldus de alliantie, “maar niet op grond van 30 gasten per ruimte, maar afgestemd op het totale aantal vierkante meters per bedrijf”. Over de horeca die niet primair maaltijden verstrekt, zegt de alliantie: “De overige horeca kan heropenen als Field Labs hebben uitgewezen hoe dit verantwoord kan.”

Maatsteun

Verder vindt de Horeca Alliantie dat heropening helemaal moet worden losgekoppeld van het aantal IC-opnames, zoals nu het geval is. Ook bepleit de organisatie meer maatwerk voor specifieke groepen, zoals starters die nu tussen wal en schip vallen. Dit zou vooral op gemeentelijk niveau moeten plaatsvinden via een zogenaamde GAF-regeling; een Gemeentelijk Aanvullings Fonds. “De huidige lokale regelingen zoals TOZO en TONK zijn immers niet op bedrijven maar op particulieren gericht.”

Verder houdt de Horeca Alliantie haar bestaande eis overeind: “100 procent dicht is 100 procent steun.”

Zie hier de gehele pleitbrief als pdf