Horeca Alliantie: Horeca binnen open vanaf zaterdag 5 juni

Actueel |
26 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid

Het kabinet overweegt stap 3 van de zogeheten routekaart te vervroegen van woensdag 9 naar zaterdag 5 juni. Vanaf die dag mogen onder meer eetgelegenheden ook binnen weer gasten ontvangen en wordt de sluitingstijd van 20.00 uur verruimd naar 22.00 uur.

De volgende stap – stap 4 – met nog meer versoepelingen staat nu nog gepland voor 30 juni. Bij deze stap staat pas de heropening van de cafés gepland, maar alles wijst erop dat dit eerder gaat gebeuren.

Demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil het openingsmoment voor cafés gelijktrekken met die van de eetgelegenheden. Gisteren zei hij na afloop van het Veiligheidsberaad dat hij af wil van het onderscheid tussen de zogeheten ‘natte’ en ‘droge’ horeca. “Ik wil heel graag dat de horeca binnen en buiten weer open kan, zonder dat onderscheid.”

Frans van Rooij die namens de Horeca Alliantie de gesprekken voert met minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer, verwacht dat komende vrijdag de ministerraad deze knoop zal doorhakken. Aansluitend staat er weer een persconferentie gepland.

“Na de persconferentie van vrijdag weten we het definitief. Maar alles wijst erop dat ook de natte horeca haar deuren spoedig weer mag openen”, aldus Van Rooij. “Wel dienen de cafés rekening te houden met dezelfde restricties als die voor de eetgelegenheden gaan gelden, zoals reserveren, placeren en de gezondheidscheck bij de ingang. De meeste voorwaarden kennen we nog van het afgelopen jaar.”

De resultaten van het Fieldlab Cafés vorige maand in Utrecht stemt de Horeca Alliantie hoopvol. “We zien niet in waarom dit besluit door de ministerraad niet genomen kan worden. Het onderzoeksrapport van TNO is nog niet openbaar en blijkt nog niet voorgelegd te zijn aan het OMT. Mogelijk neemt de ministerraad los van het OMT-advies het besluit voor deze versoepeling. We zijn in elk geval blij dat we de organisatie van het Fieldlab hebben doorgedrukt.”

Meer over