Fieldlabs: KHN trekt toch samen op met de Alliantie

Actueel |
10 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) steunt alsnog de zogenaamde fieldlabs voor cafés en andere natte horeca. Drie ministeries werken hieraan al samen met de Horeca Alliantie. Tijdens een fieldlab worden de coronaregelgeving en het gedrag van consumenten getoetst in de praktijk.

Voor de fieldlabs in de natte horeca ligt inmiddels een uitgebreid plan van het ministerie van economische zaken (EKZ) op tafel. Het moet nog getoetst worden door de ministeries van VWS (volksgezondheid) en Justitie & Veiligheid. Indien die het plan goedkeuren, kan in de praktijk worden bekeken onder welke voorwaarden de natte horeca te zijner tijd weer zijn deuren kan openen. De verwachting is dat in maart het eerste fieldlabs kunnen starten.

Gezamenlijk traject

“Het is nadrukkelijk een gezamenlijk traject van de ministeries en de brancheorganisaties,” laat een woordvoerder van de Horeca Alliantie (ProFri, VCHO en NHG) weten. KHN pleitte zelf in het najaar van 2020 voor de fieldlabs, maar trok zich tijdens een overleg met economische zaken onlangs terug uit het project. KHN stelde zich op het standpunt dat restaurants en cafés sowieso tegelijk moeten heropenen.

OMT

Het gelijktijdig beëindigen van de lockdown voor restaurants en cafés is echter voor het kabinet onder de huidige omstandigheden ondenkbaar, aldus de Horeca Alliantie. “Het OMT zal daarover negatief adviseren aan het kabinet. Het Outbreak Management Team neemt beslissingen op basis van data, harde gegevens uit onderzoek. Zulke data ontbreken nu. Uit de fieldlabs moet blijken hoe de natte horeca weer uit de startblokken kan komen.”