Limburgs frikandelstation opnieuw het best gewaardeerd

Actueel |
6 februari 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Happy Frites Ransdaal

Het Limburgse frikandelstation Klimmen-Ransdaal is opnieuw het meest gewaardeerde treinstation van ons land. Uit onderzoek van NS en ProRail onder 85.000 reizigers bleek andermaal dat Klimmen-Ransdaal met het rapportcijfer 8,3 het hoogst scoorde.

In het stationsgebouw is een vestiging van Happy Frites ondergebracht. Deze frietformule heeft bovendien de beschikking over een groot terras op het perron. Bekend is dat veel treinreizigers vanuit het hele land naar Klimmen-Ransdaal komen voor de keur aan loaded frikandellen, die op plankjes worden geserveerd.

In de stationsmonitor van NS wordt het als volgt omschreven: “De reizigers waarderen het station om de mooie ligging in het heuvelachtige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913. In dat gebouw zit een eetgelegenheid met een terras op het perron.” Hoewel de monitor vlak voor Nationale Frikandellendag verscheen, wordt aan deze onderscheidende snackdelicatesse van Happy Station Klimmen-Ransdaal geen woord besteed.

Tienjarig bestaan

Happy Frites op station Klimmen-Ransdaal vierde eind vorig jaar zijn tienjarige bestaan. Dit deed het bijzondere frituurbedrijf onder meer met de Jubileumdel ofwel jubileumfrikandel. Dit is niet voor niets: Happy Frites mag wel home of the loaded frikandel worden genoemd.

4 dingen over Happy Frites Ransdaal:

1. Facebookfrikandellen

Zes jaar geleden postten ondernemer Mathies Soons en zijn medewerkers hun eerste frikandellenplankje op Facebook, planken met twee (“duodel”), vier (“quattrodel”) of acht opengesneden frikandellen met allemaal verschillende toppings. Creatieve loaded frikandellen als Crazy Cheese, Freaky Del en Spicy Frikandel. Of wat te denken van de Frikandel The Beast, drie jaar geleden geïntroduceerd en nóg pikanter dan de gewone Spicy soortgenoot. Ook bijzonder: The Hotdog Del, een frikandel met een knakworst erin.

Jubileumdel en The Hotdog Del

2. Metersplank voor 80 frikandellen

Happy Frites Ransdaal bleef actief op sociale media. Al enige tijd heeft het bedrijf een speciale menukaart met frikandellen, door dagblad De Limburger omschreven als ‘de frikandellenbijbel’. Met nieuwe creaties en ‘de frikandel van de maand’ bleef het bedrijf op Facebook en omstreken de aandacht op zich vestigen. Bijzonder is een frikandelvariatie naar voorbeeld van de meters-bierplanken: Mathies kwam bovendien met een plank voor 80 loaded frikandellen. Speciaal voor vriendengroepen en Whatsapp-groepen.

3. Favoriete frikandellenstation

Het tienjarig jubileum werd eind vorig jaar uitbundig gevierd met onder meer het wereldkampioenschap bitterballen gooien, terwijl voor zeer beperkte tijd de limited edition Jubileumdel op het menu prijkte. Happy Ransdaal kan met voldoening terugkijken op de afgelopen tien jaar. In 2020 werd Klimmen-Ransdaal door treinreizigers ook reeds gekozen tot ‘meest gewaardeerde’ station van Nederland. En dat kwam, net als nu, dus echt niet doordat er zoveel reizigers in- en uitstapten. Station Ransdaal ontwikkelde zich tot een frikandelmekka. Fans van zelfs ver buiten Limburg gaan er op frikandelbedevaart.

4. Dubbeljubileum

Eigenlijk was vorig jaar trouwens sprake van een dubbeljubileum. Want de vestiging Ransdaal-Station mocht dan eind vorig jaar tien jaar bestaan, als frietketen bestond het Limburgse concept twintig jaar. In 2002 werd Happy Frites opgericht als formulemerk voor zaken die verse friet serveren. Onder het motto “een bakker bakt toch óók zijn eigen brood?”. Ooit waren er 17 Happy Frites-zaken. Na een flirt met FHC Formulebeheer en wat tegenslag, staat Happy Frites met vijf vestigingen nu alweer enige tijd op eigen benen.

Meer over