Haagse bronnen: kabinet wil horeca open tot 22.00 uur

Actueel |
24 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Het kabinet is van plan de horeca te heropenen met een sluitingstijd van 22.00 uur. Dat melden Haagse bronnen na het Catshuisoverleg van maandag 24 januari.

Zowel de horeca als de cultuursector zou dagelijks tot 22.00 uur geopend mogen blijven. Daarbij is een maximum aantal bezoekers toegestaan en moet het coronatoegangsbewijs worden gecheckt, zo melden ingewijden. Afgaande op de geluiden van afgelopen weken, lijkt het daarbij te gaan om 3G. Daarnaast geldt nog steeds de 1,5 meter en de mondkapjesplicht.

Ook bij binnen- en buitenevenementen is weer publiek toegestaan, met een maximum aantal bezoekers en het coronatoegangsbewijs.

Ruimere openingstijden

Eerder adviseerde het Outbreak Management Team al dat de horeca en cultuursector weer geopend kunnen worden, met een sluitingstijd van 20.00 uur. Maandagochtend heeft de Horeca Alliantie (ProFri, NHG en VCHO) nog contact gehad met het Ministerie van Economische Zaken, zowel per mail als telefonisch, om het belang ruimere openingstijden te benadrukken.

Draagvlak in de sectoren

De Horeca Alliantie heeft bij het ministerie gepleit voor twee opties. De eerste is om van de sluitingstijd van 20.00 uur een toegangsstop te maken. “Voor de drie sectoren (horeca, cultuur en sport) gaat dit enorm bijdragen aan het draagvlak voor de beperkingen die de komende weken om begrijpelijke redenen nog van toepassing zullen zijn. Niet alleen bij de betreffende sectoren, maar vooral ook bij het publiek”, aldus ProFri-directeur Frans van Rooij namens de Alliantie. “Een toegangsstop, waarbij gasten tot 20.00 uur ontvangen mogen worden, geeft bovendien een betere spreiding van het publiek gedurende de avonduren.”

Herstel van de schade

De tweede optie die de Alliantie heeft aangedragen, is een algemene sluitingstijd van 22.00 uur voor de drie sectoren – dus ook voor de horeca. “Dit zal voor de handhaving in elk geval beter te behappen zijn. Bovendien stelt deze verruiming de betreffende sectoren beter in staat de bedrijfsvoering rendabeler op te starten en een begin te maken met het herstel van de schade die ze door de gevolgen van de coronacrisis hebben opgelopen.”

Officieel besluit dinsdagavond

De sluitingstijd van 22.00 uur moet nog worden voorgelegd aan de burgemeesters. Het kabinet besluit dinsdag 25 januari formeel of de versoepelingen inderdaad doorgaan. Dinsdag om 19.00 uur is er weer een persconferentie met premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Wanneer de versoepelingen ingaan, is niet duidelijk.