Jaar in friet: 12 veelzeggende uitspraken in 2022

Actueel, Achtergrond |
22 december 2022 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Foto: Oekraïne-stichting Into The Breach

2022 gaat de boeken in als een extreem turbulent jaar voor veel cafetaria’s. Het jaar werd gedomineerd door leveringsproblemen, extreme prijsstijgingen en wanhopige taferelen rond de energietarieven. Frituurwereld vat 2022 samen in twaalf citaten.

1. Oorlog in Europa

“Het was vandaag extreem druk. Dat er armoede is, merken we doordat heel veel bezoekers plastic bakjes meebrachten om extra friet en snacks in te doen voor morgen. Voor velen was het hun enige maaltijd van de dag. (…) Anderhalf uur in de rij, in de kou en in de sneeuw voor frietjes.”

“Gisteren was het heel, heel druk bij onze frietkraam. Het was ijs- en ijskoud, maar toch kwamen de mensen in grote getallen af op ons gratis frietje.” Franky van Hintum, die samen met frituurcollega Coen van Oosten friet en snacks uitdeelt in Oekraïne.

2. Prijs verhogen

“Ik vind het echt heel moeilijk, en daar zit ik mee. Je raakt daar namelijk mensen mee, mensen die het soms niet al te breed hebben. Maar mijn vrouw zegt ook: ‘Schat, het is nou eenmaal zo. Je kunt niet anders.’ En daar heeft ze gelijk in.” Wilco van Seccelen, cafetaria ‘t Hout in Mierlo-Hout, RTL Nieuws.

3. Gelukkig van frikandel

“Net als dat voetbal me blijft boeien, blijf ik gelukkig worden van een frikandel. Ik kan wel elke keer dezelfde frikandel gaan eten, maar ik probeer liever iets nieuws. Haal jezelf uit de kaassoufflésleur.” Snackspert Eke Bosman, bespreekt sinds 2022 Amsterdamse snackbars in Het Parool.

4. Geen verdere prijsverhoging

“Ik wil de verkoopprijs van al mijn producten laag houden zodat iedereen hier een patatje kan blijven eten. Ik ben met niets gekomen, en als ik deze wereldbol verlaat kan ik ook niets meenemen. Ik geef niets om status. De prijzen rijzen de pan uit. Terwijl er ondertussen, en zeker in Groningen, veel armoede is. Iedereen kan wat doen. Mijn bijdrage is om de prijzen niet verder te verhogen.” Jantina Darwinkel, cafetaria Ons Moeke in Groningen.

5. Bourgondische friet

“Als je in een restaurant friet geserveerd krijgt, noemen ze het Bourgondisch en heeft niemand het erover. Maar als dat gebeurt bij een cafetaria, is het ineens een vette hap. Friet is een feest, is de slogan die ik ooit hoorde van mijn Belgische collega Bernard Levèfre en die ik graag gebruik. En het kan nu eenmaal niet iedere dag feest zijn.” Scheidend ProFri-voorzitter Hans Hus in Misset Horeca.

6. Investeerders in horeca

“De foodservice is een interessante markt vanwege de consolidatiemogelijkheden en de stabiele groei van deze sector. Daarbij is Kwalitaria koploper in de sector. Juist in tijden waarin rendementen van sommige cafetariahouders onder druk staan, zijn er mogelijkheden voor een sterke, marktleidende formule als Kwalitaria. We verwachten veel van deze eerste investering van ons recent opgerichte fonds.” Robert De Boeck van investeringsbedrijf Antea, dat een meerderheidsbelang in Kwalitaria nam.

7. Frikandellentekort

“Frikandellen zijn de halsslagader van de cafetaria. Ze zijn het verdienmodel en het wordt lastig als je deze straks misschien niet meer kunt verkopen. Ik zag het al een tijdje aankomen dat er een manco aan frikandellen zou kunnen ontstaan maar nu wordt het echt te gek.” Roel Theelen, accountmanager Bidfood.

8. Fuck de Airfryer

“Fuck de airfryer. Dat is niet meer dan een bitterballenopwarmer. De airfryer heeft het frituren echt verdrukt. Heel veel mensen veronderstellen dat ze met de airfryer op een gezonde manier frituren maar het is niet meer dan een mini-heteluchtoven. Het is een beperkt apparaat.” Meneer Wateetons, schrijver van het boek Over Frituren.

9. Friet blijft populair

“Of friet nog steeds populair is? Ik dacht het wel! Tussen de negenhonderd miljoen en een miljard porties eten we per jaar in Nederland. Buiten de deur, to go, bezorgd en thuis afgebakken, alles bij elkaar opgeteld. Dat is gemiddeld ruim 52 porties per persoon.” Horecadeskundige Ubel Zuiderveld, Entree Magazine

10. Drama’s door energieprijs

“Zonder maatregelen, gaan zich complete drama’s afspelen. Als er geen beleid komt, is de situatie voor heel veel cafetaria’s en andere horecabedrijven uitzichtloos.” Frans van Rooij, directeur en voorzitter van vakvereniging ProFri.

11. Collectieve burn-out

“Het ondernemen is momenteel héél zwaar. Je zou zelfs kunnen spreken van een collectieve burn-out in de sector. Maar er gloort licht aan de horizon. De problemen zijn echt van tijdelijke aard en elders in de wereld veel groter…” Ralph Markwat, directeur FHC Formulebeheer.

12. Dankbaar voor de frituur

“Ik ben dankbaar voor én met het leven wat ik momenteel leid. M’n zoontje, m’n vriendin daar ben ik ook dankbaar voor. En eh… m’n frituurpan. Als ik gewoon elke dag kan frituren, dan ben ik rijk.” Rapper Donnie, also known as Maradonnie, Amazon Prime Video.