“Géén vleessmaakje en géén coating bij McFries in Nederland”

Actueel |
19 oktober 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

“In Nederland is er géén sprake van toegevoegde smaakstoffen in de Franse frietjes. Ook zit er geen zetmeelcoating om de friet heen.” Dit laat McDonald’s Nederland weten. Het bedrijf reageert hiermee op verzoek van Frituurwereld op verhalen die op sociale media de ronde doen.

Foto: McDonald’s Corporation.

“Geheim recept maakt McDonald’s frietjes enorm verslavend.” Berichten met deze strekking verschijnen al langer op internet, zowel in het buitenland als in Nederland. In ons land verscheen het onder meer recent op een veelgelezen blog voor meiden en vrouwen. Het zou gaan om een rundvlees-aroma dat aan de friet van McDonald’s zou zijn toegevoegd. Dit is in Nederland níet het geval.

Nederlandse aardappel en plantenolie

McDonald’s Nederland zegt in reactie: “Onze ingrediënten van de friet zijn aardappelen en niet-gehydrogeneerde plantaardige olie.” De plantaardige olie is een melange van zonnebloem- en koolzaadolie. Wel zit in de olie dinatrium-difosfaat dat ervoor dient om de olie stabiel te houden.

Voor het maken van de friet gebruikt McDonald’s aardappelen van het ras Innovator. Vanwege zijn rechthoekige vorm wordt het ook wel “een echte fastfoodaardappel” genoemd. De Innovator is een ras dat bijna twintig jaar geleden in Nederland voor het eerst is geteeld.

“Puur zout met jodium”

De frietjes worden diepgevroren aangeleverd bij McDonald’s Nederland. Voor het zouten van de frietjes wordt na het bakken puur zout met jodium gebruikt, het zogenaamde JOZO-zout. Het zout bevat magnesiumcarbonaat (een vitamine) en een middel dat klontering tegengaat.

“Géén zetmeelcoating”

Steeds vaker wordt in de Nederlandse horeca friet met een toegevoegde coating van zetmeel geserveerd. Het gaat om een flinterdun omhulsel van bijvoorbeeld aardappelzetmeel. Dat houdt de friet tijdens het vervoer (delivery, afhalen) langer krokant. Bij McDonald’s wordt echter friet zonder coating verkocht, aldus de Nederlandse tak van het bedrijf. Ook de bezorgfriet van McDonald’s Nederland heeft geen krokant zetmeel-omhulsel.

Internationale verschillen

Wel zijn er internationale verschillen bij de patat-friet van McDonald’s. Zo wordt in Engeland ook raapzaadolie gebruikt om de frietjes af te bakken. In Amerika worden de frietjes gemaakt van onder meer de Russet Burbank aardappel, een ras dat nog ouder is dan onze eigen oude frietpieper Bintje, die stamt uit 1905.

Natural beef flavor in VS

In de VS wordt wèl een smaakje aan de friet toegevoegd. Het gaat om de zogenaamde natural beef flavor, een rundvleessmaakje. Omdat het smaakje is gemaakt op basis van melkbestanddelen, is de friet in de VS dus niet vegan.

Het smaakje heeft een historische achtergrond. McDonald’s USA frituurde friet in de vorige eeuw lange tijd in een mengsel van plantolie en rundvet. Amerikaanse consumenten vonden en vinden dit vleessmaakje lekker. Nadat McDonald’s in de VS definitief de ommezwaai maakte naar plantaardige frituurolie, bleef het “smaakrandje” van rundvlees echter via de toevoeging van natural beef flavor behouden. Maar dit geldt dus niet voor de friet in ons land.

Aardappelboer Bill Gates

Over McDonald’s doen meer verhalen de ronde op sociale media. Zo zijn er de laatste tijd complotdenkers die graag benadrukken dat Bill Gates aardappelen aan McDonald’s levert. Zij vermoeden dat hier een wereldwijd complot achter schuil gaat.

Het klopt inderdaad dat Gates, rijk geworden als oprichter van Microsoft, enorm veel landbouwgrond bezit in de VS, aldus Business Insider. Gates is zelfs de grootste “boer” van Amerika. Dat er dus ook aardappelen van zijn grond komen voor friet van McDonald’s, lijkt voor de hand te liggen. Dit gegeven leent zich voor schitterende verhalen, maar je kunt het natuurlijk ook gewoon schouderophalend afdoen.

Auteur: Ubel Zuiderveld

Meer over