FSIN: “Recordomzetten na heropening”

Actueel |
16 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Volgens recente cijfers van FoodService Instituut Nederland (FSIN) behaalde de vaderlandse horeca sinds de heropening recordomzetten. Het maakt de nieuwe inperking van de openingstijd extra zuur.

4 cijfers uit de laatste update van het FSIN:

1. Boodschapbezorging: +36%

FSIN: “De branche die het meeste heeft kunnen profiteren van de crisis zijn de maaltijd- en boodschappenbezorgers. Boodschappenbezorging is in 2021 met 36 procent gegroeid. De horeca heeft na de heropening recordomzetten gedraaid, al lopen deze nu het risico te stagneren in verband met personeelstekort en prijsstijgingen.”

2. Marktaandeel in 2022: 29,9%

Horeca/foodservice zagen hun marktaandeel in de totale foodverkoop slinken in 2020 en 2021. FSIN: “Het aandeel zakte van van 33 procent (2019) naar 24,6 procent (2021). In diezelfde periode zag de foodretail/supermarkten zijn marktaandeel juist stijgen van 67 procent naar 75,4 procent. De foodretail slaagt er voorlopig in om een deel van die extra omzet vast te houden.” In 2022 zal volgens het instituut het marktaandeel van horeca/foodservice groeien naar 29,9 procent van alle bestedingen aan eten en drinken in ons land.

3. Gemiddelde besteding hoger

Binnen foodservice zijn door corona extreme verschillen ontstaan, aldus het FSIN. “Het komend jaar zullen de klassieke horeca en gemaksformules, bijvoorbeeld cafetaria´s, weer op niveau komen. De gemiddelde bestedingen in restaurants zijn hoger dan voor de coronapandemie. Veel horecaformules draaien sinds de heropening na de ‘harde lockdown’ recordomzetten. Die hadden nog hoger kunnen uitvallen als er geen personeelstekorten waren geweest. Het tekort aan handen, gecombineerd met stijgende grondstof-, energie-, en transportprijzen, kan nog grote invloed hebben op de cijfers voor 2022.”

4. Catering op slechts 70,9%

Bij catering in bedrijven en instellingen bedraagt de omzet in 2021 nog maar slechts 70,9 procent ten opzichte van 2019. FSIN: “Catering keert voorlopig niet terug op niveau. De structurele krimp waarin de catering voor corona al zat, is verergerd door de sluitingen van onder meer kantoren en onderwijsinstellingen en het uitblijven van veel evenementen, congressen en beurzen.”

Meer over