“Spijsverstrekkers bij snelste groeiers”

Actueel |
31 augustus 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Ondanks corona, behoort het segment van de fastfoodbedrijven en andere spijsverstrekkers tot de top 10 van snelst groeiende bedrijfstakken van de Nederlandse economie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zowel gewone restaurants (nummer 3) als fastfoodbedrijven en andere spijsverstrekkers (nummer 9) staan in de groeiranglijst die het CBS jaarlijks opmaakt. Softwarebedrijven zijn de snelste groeiers, gevolgd door de bedrijven in de kinderopvang.

Tot het segment van fastfoodbedrijven en andere spijsverstrekkers worden volgens de zogenaamde Standaard Bedrijfsindeling (SBI) van het CBS ook onder meer cafetaria’s, ijssalons, lunchrooms en shoarmazaken gerekend. Hoewel het CBS de cijfers niet per horecatype uitsplitste, mag aangenomen worden dat de aanwas vooral zit bij de Amerikaanse fastfoodmerken.

Het CBS berekent de groei als volgt: een bedrijf moet minimaal 10 werknemers hebben. Een bedrijf is een snelle groeier als het aantal werknemers drie jaar op rij gemiddeld met minimaal 10 procent per jaar toeneemt.

Zowel het aantal snel gegroeide gewone restaurants als fastfood/spijsverstrekkers was in het coronajaar vanzelfsprekend wel fors lager dan in 2018 en 2019. Het aantal snelle groeiers in de twee horecasegmenten lag in die jaren ruim 30 tot ruim 50 procent hoger dan in 2020.