Fritoricus ubelski vertelt: is het nou pindasaus of satésaus?

Actueel, Achtergrond, Video's |
28 juni 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Pindasaus komt al ruim een halve eeuw voor in de cafetariabranche. Hoewel er meer warme sauzen zijn in de Nederlandse snackbars, is pindasaus zonder competitie de populairste warme saus. Maar zeg je nou satéssaus of pindasaus?

Het spreekt vanzelf dat pindasaus een erfenis is uit de rijke Indonesische keuken. In de tijd dat Nederlands-Indiërs hun smaken naar ons land brachten, zullen ze niet vermoed hebben dat hun saus ooit de basis zou zijn van een frietgerecht dat patatje oorlog zou heten.

Gisteren kon je op Frituurwereld.nl lezen dat eindelijk de precieze herkomst van het patatgerecht met mayo/fritessaus, satésaus en gesnipperde uitjes bekend is. Nu heeft succes niet zelden vele vaders. Dus moet je altijd een slag om de arm houden bij dit soort nieuws. Maar het lijkt langzamerhand in elk geval duidelijk dat het patatje oorlog een Amsterdamse vinding is.

In de korte video van vandaag wordt wat dieper ingegaan op de warme saus uit Indonesië. Fritoricus ubelski geeft in deze TikTok-video antwoord op de vraag Moet je nou eigenlijk pindasaus of satésaus zeggen en schrijven?

* Fritoricus ubelski vertelt voor Frituurwereld op gezette tijden de achtergronden bij het nieuws. Ubelski is het TikTok-pseudoniem van horecaschrijver Ubel Zuiderveld. Foto’s: ubelski, Bram Ladage (friet pindasaus) en Beatrijs (Delpher.nl).