Frietpiepers: rooidagen winnen aan populariteit

Actueel |
5 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Recordpieper, foto Food Cabinet, Lieke Vermeulen

Friet mag dan om allerlei redenen steeds kleiner worden, de eerste aardappelrooidag van dit seizoen leverde enkele forse frietpiepers op.

Tijdens de Nationale Aardappelrooidag haalde de 7-jarige Juul Bours in het Limburgse Montfort een aardappel van 1280 gram uit de grond.

De Nederlandse Aardappel Organisatie hield afgelopen zaterdag voor de derde keer zijn Nationale Aardappelrooidag. Negen aardappelboeren verspreid over het hele land stelden hiervoor hun akkers open.

Ladage’s Oogstdag

Het is al lang niet meer de enige rooidag van frietaardappelen. Komende zaterdag staat de jaarlijkse Aardappeloogstdag van de Rotterdamse frietkoning Bram Ladage op het programma. De Ladage-rooidag beleeft zijn tiende editie.

Foto: Food Cabinet, Lieke Vermeulen

Het fenomeen aardappelrooidag lijkt alleen maar populairder te worden, want bij deze twee initiatieven blijft het niet. Bij boerderij en vergadercentrum Leven van de Wind in Wieringerwerf staat de ‘frietrooidag’ zaterdag 30 september op het programma. Net als bij Ladage ligt hier de nadruk op het proces ‘van aardappel tot frietje’. In Wieringerwerf hield vakvereniging ProFri van 2014 tot en met 2018 oorspronkelijk zijn rooidagen in het kader van zijn campagne Nationale Week van de Friet.

Proeverij nieuwe frietoogst

Jaar na jaar wordt de oogsttijd toenemend aangegrepen om de aardappel nadrukkelijker in het zonnetje te zetten. Zo zijn er in verschillende regio’s van ons land steeds meer boeren die eigen rooidagen organiseren, onder meer in de Achterhoek. Half augustus hield de Amersfoortse frituur Van Gogh Frites bij een lokale stadsboerderij reeds een proeverij van friet van de nieuwe oogst.

Meer over