
Eigenlijk is 2023 nog maar nauwelijks begonnen. Toch is het eerste kwartaal bijna voorbij. Ontwikkelingen gaan tegenwoordig in een moordend tempo: nu al kunnen we een balans opmaken van foodtrends die dit jaar prille jaar de kop opsteken. Drie megatrends.
1. In-store en virtueel
Wordt 2023 het jaar van de snel implementeerbare in-store en virtuele concepten? De aanwijzingen zijn er in elk geval. Neem de combi Kwalitaria met Burger Business óf de start van het Franse platform Taster met zijn eigen merken voor cafetaria’s en restaurants die nog ruimte hebben in hun keukens.
Maar ook een bezorgmerk als Vegan Burger Brothers breidt zijn aanwezigheid in den lande vlotjes uit, terwijl shop-in-shopconcepten als Sugo Pizza, Schnitzel Koning en Thrill Grill to go eveneens aan de weg timmeren. 2023 draait om het optimaal benutten van de capaciteit in de horecakeuken: daar passen deze en andere nieuwe sub-formules voor de bezorgmarkt goed in, zo lijkt het.
2. Wat gaan tankstations doen?
Wat gaan de brandstofmerken met hun locaties doen, nu de elektrische auto’s snel oprukken en het aantal tankbeurten afneemt? Het is een belangrijke vraag voor iedereen in de foodsector. Immers: hun locaties zijn goed bereikbaar voor de consument onderweg.
In elk geval doen ze dit: inzetten op foodservice en eetgemak. Als de schijn niet bedriegt, ontwikkelen tankstations zich nog nadrukkelijker tot hotspots van eten, drinken en gemak. De concentratie zet in elk geval door. De honderden locaties in ons land van de Britse EG Group waren er al: het aantal foodoutlets van EG groeit snel. Nu neemt het Canadese gemaksconcern Couche-Tard vrijwel zeker de honderden Total-tankshops in ons land over. Opnieuw debuteert dus in de tankwereld een partij die brandstof voor de inwendige mens centraal stelt en niet benzine, diesel of gas.
3. Grossiersmarkt wordt opgeschud
Het wordt al jaren en jaren voorspeld: de rol van de horecagroothandel gaat drastisch veranderen. Zelfs is wel eens her en der gefluisterd: logistieke partijen kunnen de grossiersrol prima invullen zonder de toeters en bellen van de gespecialiseerde horecagroothandels. De eerste maanden van dit jaar zien we dat de markt van horecagrossiers flink wordt opgeschud.
Makro zet zijn kaarten op een Europese webshop, hetzelfde doet Horesca met zijn platform Foods.nl. Maar er zijn veel meer kapers op de kust, zowel online als offline. Daarbij zien we dat in versneld tempo de zogenaamde ‘parallelimport’ een alledaags verschijnsel wordt. De groeiende websuper Picnic verkoopt zonder blikken of blozen uitwisselbare producten die buiten ons land goedkoper zijn dan hier. Dat gebeurde ook in de horeca reeds, zoals op de frisdrank- en frietmarkt, maar lijkt nu toch écht toenemend gemeengoed te worden. Dat komt mede doordat ondernemers naarstig op zoek zijn naar alternatieven vanwege de oplopende inkoopprijzen.