Klein, kleiner, kleinst

Actueel |
29 augustus 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Prijs op hoogtepunt. Productie en kwaliteit op dieptepunt

Mede door het beperkte aanbod van aardappelen is het veelal slecht gesteld met de lengte van de friet. Door dit beperkte aanbod is de frietproductie in juli ook nog eens naar het laagste punt in de afgelopen twee jaar gedaald. Maar er gloort hoop aan de horizon. De eerste aardappelen van de nieuwe oogst zijn op komst.

Op Frituurwereld waren de berichten over de steeds kleiner wordende frietstaafjes en de hoge prijs die hiervoor betaald moet worden niet van de lucht. Dit nog los gezien van de kwaliteit en smaak. Ook de Mystery Guest bezoekers die namens het Nederlands Frituurcentrum op pad zijn, merken het op.

Dieptepunt

Elk jaar is er altijd wel even een moeilijke periode omdat de oude voorraad op raakt en de nieuwe aardappeloogst nog op zich laten wachten. Dit jaar blijkt dat de frietproductie hierdoor een dieptepunt heeft bereikt, vergeleken met voorgaande jaren.

Verwerkingscijfer gezakt

De frietindustrie heeft 276.100 ton aardappelen verwerkt in juli, zo komt naar voren uit de cijfers van de Vereniging voor de Aardappel Verwerkende Industrie (Vavi). De laatste keer dat het verwerkingscijfer onder de 300.000 ton zakte, was in augustus 2022, meldt Boerenbusiness. Vorig jaar juli werd er nog 312.700 ton verwerkt.

Minder frietproductie

Een relatief groot deel van de verwerkte aardappelen was afkomstig uit het buitenland: 59,4 procent, oftewel 164.100 ton. In totaal is 128.500 ton voorgebakken friet geproduceerd en 22.700 ton bestaat uit overige diepgevroren aardappelproducten. Dat is de kleinste maandproductie in bijna twee jaar. In augustus 2021 werd net iets minder geproduceerd: 126.400 ton voorgebakken friet en 19.700 ton overige producten.

Moeder Natuur of regelgeving

Hopelijk zijn de perikelen rond de kleine frietstaafjes en de klachten over de mindere kwaliteit binnenkort weer voorbij. Vanwege het regenachtige weer van de afgelopen tijd zitten op veel plaatsen mooie bonken in de grond te wachten om gerooid te worden. Voor optimale kwaliteit is het op veel plaatsen volgens deskundigen vanwege de eerder opgelopen groeiachterstand nog net wat te vroeg om te gaan rooien. Het online platform Boerenbusiness meldt dat de nagroei niet tegenvalt, maar dat dit niet betekent dat de opgelopen groeiachterstand wordt ingehaald.

Deze welkome inhaalslag wordt belemmert door regelgeving. Boeren staan voor een nieuwe uitdaging. Door Europese regelgeving moeten de aardappelen voor 1 oktober uit de grond zijn. Dus het moment van rooien wordt niet meer alleen bepaald door Moeder Natuur.

Meer over