Frietboutique groeit wèl verder

Actueel |
15 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Frietboutique

Morgen opent Frietboutique zijn derde vestiging. Onderneemsters Sammy Berendsen en Pebbles van Noorden strijken neer in de Rotterdamse wijk Hillegersberg.

Het is de tweede Frietboutique in Rotterdam. Vier jaar geleden openden Sammy en Pebbles een frietzaak aan de Witte de Withstraat in het centrum, een locatie waar voorheen frietconcept Fritèz was gevestigd. Hun eerste ambachtelijke frietzaak werd in 2014 Amsterdam geopend.

In Hilligersberg is de nieuwe Frietboutique gevestigd vlakbij de Bergse Voorplas; de zaak is zelf met een boot bereikbaar. Naast friet en snacks, schept Frietboutique ook schepijs in de nieuwe vestiging. IJs is hun oorspronkelijke professie. In Amsterdam opende hun IJsboutique een jaar voordat het duo de formule Frietboutique bedacht. Een medewerkster zal de nieuwe Frietboutique draaien; ze wordt ook mede-eigenaar.

Nieuwe lichting

Frietboutique behoort tot de eerste lichting zogenaamde ‘haute fritures’ ofwel ambachtelijke stedelijke frietconcepten die veelal zijn gestart door jonge ondernemers. Aan hun zaken is mede te danken dat ‘loaded fries’ populair werden. In tegenstelling tot Frietboutique, slaagden veel van de nieuwe frietconcepten er niet in hun concept uit te bouwen tot formules met meer filialen. Zo verdween Friet District van sterrenchef Niven Kunz (vestigingen in Den Haag en Delft) van het toneel, terwijl ook de expansie van Dapp Frietwinkel in Utrecht (anno 2014) niet het gehoopte succes bracht.

Sergio Hermans Frites Atelier (eerste vestiging in 2016) sloot vestigingen in onder meer Amsterdam en Arnhem en is nu alleen nog in Den Haag present. Het concept maakt nu een herstart, onder meer met cateraar Vermaat als franchisenemer. Een ander cateringbedrijf, Albron, lanceerde Frites Affairs, dat nu vier vestigingen heeft. Bram’s Gourmet, het loaded friesconcept van Bram Ladage, had eveneens moeite om uit te breiden. Ladage integreerde de formule, gevestigd in zeecontainers, daarom uiteindelijk met zijn reguliere vestigingen.

De Veghelse formule Pieperz breidt net als Frietboutique wel uit. Naast Veghel, Eerde, Eindhoven en Oosterhout moeten over twee weken de deuren van een nieuwe outlet in Helmond opengaan. Par Hasard (kernproduct: biefstuk met friet) staat al een tijd op vier vestigingen. Wel openen in verschillende steden in ons land nog altijd nieuwe zelfstandige ambachtelijke frietzaken.

Meer over