
Opnieuw wordt het in België geprobeerd. Friet trekken uit de automaat, 24 uur per dag. Het gaat om de frietautomaat Fries & Go. De machine bakt zowel voor als af. Hij serveert niet alleen dubbelgebakken voorgesneden verse diepvriesaardappelen, maar ook snacks.
De automaat is het geesteskind van twee ondernemers uit Luik. De Fries & Go automaat herbergt twee frituurpannen en een vriezer voor maximaal 20 kilo bakgoed. Het voor- en afbakken gebeurt in de machines doorgaans in plantaardige olie, maar ook het gebruik van ossenwit is mogelijk.
“Belgische ingrediënten”
Na de voorbak komen de frietjes in een bufferzone terecht om te rusten. Het afbakken duurt ongeveer 2,30 minuten. Saus, zout en een vorkje worden apart door de Fries & Go automaat uitgeworpen. In de media wijst de exploitant erop dat de automaat uitsluitend Belgische ingrediënten gebruikt, “van de bakolie tot de aardappelen”.
Eerste machines geplaatst
De bedenkers richten zich met name op supermarkten, tankstations, pretparken en bioscopen. Inmiddels zijn de eerste Fries & Go automaten geplaatst bij onder meer een supermarkt in Luik. Ook verschijnen ze op korte termijn op Brussels Airport en in een dorp in Oost-Vlaanderen.
“Nooit erg succesvol”
Media spreken van de “De eerste verkoopautomaat voor friet”. Maar de eersten kwamen bijna zestig jaar geleden al op de markt. Een groot succes zijn ze nooit geworden. In de loop van decennia mislukten vrijwel alle initiatieven op dit gebied. Zo zijn in ons land frietautomaten meer dan eens beproefd bij tankstations.
Fritomatic anno 1965
Als eerste frietmachine geldt de Fritomatic van uitvinder Jean-Marie Hoeberigs uit de jaren 1965-1966. Hoewel de automaat in verschillende delen van de wereld werd geplaatst, onder meer in Amsterdam, verdween hij na een jaar of vijf weer uit beeld.
Zo verging het de meeste van dit soort innovaties. Zo bestond in België enige tijd de onbemenste formule Food Express in enkele steden. Ook daar kon friet uit automaten worden gehaald.
Foto: archieffoto automaat Food Express, UZ Media