Foodwatch versus de frikandel: kort geding over separatorvlees opgeschort

Actueel |
10 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - ingredientenoverzicht frikandel supermarkt
Ingrediëntenoverzicht van frikandellen in de supermarkt

Voedselwaakhond Foodwatch moet in gesprek met de Staat over het toezicht op separatorvlees. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Foodwatch had een kort geding aangespannen, maar dat is door de rechter opgeschort.

Foodwatch zegt niet tegen het gebruik van separatorvlees te zijn, maar meent dat er te weinig toezicht is op de productie ervan. Ook zou niet duidelijk zijn wat de herkomst van separatorvlees is, dat onder meer wordt gebruikt in frikandellen en kipnuggets. Volgens de Staat en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt separatorvlees wel degelijk gecontroleerd en gedocumenteerd en kan dat worden aangetoond.

Gebrekkige communicatie

De rechtbank heeft bepaald dat Foodwatch eerst in gesprek moet met de Staat omdat er ‘een Babylonische spraakverwarring’ is ontstaan als gevolg van gebrekkige communicatie tussen de partijen. Bovendien vraagt de rechter zich af of een kort geding de juiste procedure is in deze kwestie, omdat er geen sprake is van een spoedeisende situatie. Foodwatch weerspreekt dat. De partijen gaan nog deze maand om tafel.

‘Separatorvlees zorgvuldig geproduceerd’

Volgens vakvereniging ProFri hebben de toonaangevende snackmakers hun productiecyclus goed op orde. “Foodwatch slaat de plank mis en brengt met deze actie de meest favoriete snack van Nederland, onze frikandel, onnodig is diskrediet”, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. “Het kritische programma Keuringsdienst van waarde liet eerder zien hoe zorgvuldig separatorvlees wordt geproduceerd. Het hele proces is zo ingericht dat er op het gebied van voedselveiligheid niets verkeerd kan gaan.”

Tevens is bekend waar het vlees vandaan komt, zegt Van Rooij: “Ook op de consumentenverpakkingen van onder andere frikandellen en kipnuggets staat duidelijk dat er separatorvlees in zit en van welk dier dit afkomstig is.”

Frikandel meest duurzame snack

Separatorvlees is resultaat van een techniek die in Nederland is uitgevonden. Het restvlees van kippen en varkens wordt met hoge druk van de karkassen geschraapt. Daarom wordt de frikandel ook wel de meest duurzame snack genoemd.

Video: Keuringsdienst van waarde over de frikandel