Ernst Kuipers: ‘Rekening houden met 10 tot 15 procent ziekteverzuim’

Actueel |
7 juni 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Ernst Kuipers, foto RVD Kuypers / Beekman

De horeca en andere branches moeten zich nu al voorbereiden op de coronagolf van het komend najaar. Dit zegt Ernst Kuipers, de minister van volksgezondheid, in een groot interview met de Volkskrant. Zo moeten ondernemers zijn voorbereid op fors ziekteverzuim gedurende de hele winter.

“Als de R weer in de maand komt, zal het aantal besmettingen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weer omhoog gaan. Dit virus doet het hele winterseizoen mee. Zeven maanden ben je de klos,” zegt Kuipers in het dagblad. Het is niet de eerste keer dat de minister de horeca en andere branches op deze wijze aanspreekt. Ook eerder dit voorjaar liet hij al soortgelijke geluiden horen.

Kuipers roept ondernemers op niet af te wachten, maar nu al voorbereidingen te treffen. “Je moet preventief bezig zijn in plaats van reageren.”

“Spatschermen uit de kelder”

In het vraaggesprek noemt de minister ook enkele voorbeelden van maatregelen die nu al voorbereid kunnen worden. Zoals: het instellen van looproutes voor minimaal onderling contact. Maar ook: “Gebruikmaken van een spatscherm. Als je die toch al in de kelder hebt staan, waarom niet?” Op grond van het hoge aantal besmettingen de afgelopen maanden, verwacht Kuipers tijdens het winterseizoen tien miljoen coronagevallen. “Kijk dus niet raar op als er de hele winter 10 tot 15 procent ziekteverzuim is.”

Meer over