Kroketmakers doen van zich spreken

Actueel |
21 maart 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Kroket met een C – Croquette Boutique

Kroketmakers ontpoppen zich steeds nadrukkelijker tot specialisten. Zo neemt het aantal kroketspeciaalzaken nog altijd langzaam maar gestaag toe. Daarnaast toonde de Drents-Groningse kroketmaker Rien Prinsen op de Japanse televisie zijn culinaire métier.

Prinsen heeft een snackbar in Nieuw-Weerdinge. Hij staat al meer dan een kwart eeuw bekend als uitmuntend kroketmaker. Prinsen heeft minstens vijftig bijzondere creaties op zijn naam. Bovendien experimenteerde hij met wijnspijs combinaties: kroketten met bijpassende speciaalbieren en wijnen. Een Japanse TV-crew bracht onlangs uitgebreid in beeld hoe Prinsen zijn kroketten maakt.

Na onder meer het Kroket Loket in Den Haag en restaurants Wilde Kroketten in Amsterdam, kreeg de branche er bovendien een eigentijdse krokettenspeciaalzaak bij. In Utrecht openden twee voormalige studenten van de Hotelschool Maastricht de Croquetten Boutique. Deze kroketboetiek grossiert in bijzondere broodjes kroket. Het speciale kroketbroodje is ontwikkeld samen met een Utrechtse bakker. Daarnaast zijn onlangs opnieuw ambachtelijke kroketten gelauwerd met het predicaat Met Goud Bekroond. Tra in Goirle ontving oorkondes voor zijn huisgemaakte rundvleeskroket en zijn goulashkroket (zie verhaal elders in deze editie van Frituurwereld).

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 7 – Voorjaar 2018