Eetwedstrijden met frikandellen: schadelijk?

Actueel |
22 september 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Vakvereniging ProFri wil weten wat de branche vindt van eetwedstrijden, zoals wedstrijden wie de meeste frikandellen kan eten. ProFri roept leden en lezers van Frituurwereld.nl op hierover hun mening te geven.

Eetwedstrijden zijn van alle tijden. In de VS bestaan er zelfs twee overkoepelende organisaties voor: All Pro Eating en de Internationale Federation of Competitive Eating (IFOCE). Van hamburgers tot pizza’s, taco’s en Caribische gerechten; voor zo’n beetje alle populaire smaken bestaan in de VS officiële wedstrijden. De nodige veeleters zijn zelfs heuse professionals. Eén van de oudste eetwedstrijden (anno 1916) is de strijd wie de meeste hotdogs kan eten. Het is een initiatief van de grote hotdogketen Nathan’s.

Frikandellen

Ook in Nederland zijn eetwedstrijden van alle tijden. Vroeger waren bijvoorbeeld eetwedstrijden met eieren populair. De frituurbranche kent al ongeveer een kwart eeuw frikandellen-eetwedstrijden. Al in 1995 zijn bij cafetaria De Zuyderzeehut Nationale Kampioenschappen Frikandellen Eten gehouden. In 1999 was Jan Post uit Emmeloord de winnaar. Hij wist 22 frikandellen te verorberen.

Bij Rikken in Groesbeek stond enige jaren het Nederlands Kampioenschap Frikandellen Eten op het menu. In 2006 had de wedstrijd liefst 65 deelnemers. Daarnaast bestaan of bestonden er verschillende regionale frikandelwedstrijden, zoals de Friese Kampioenschappen Frikandellen Eten.

Wat vind jij?

Zijn eetwedstrijden een onschuldige vorm van vermaak? Of zijn ze strijdig met de goede smaak en slecht voor het imago van de branche? Heb je hier een mening over, stuur die dan naar redactie@frituurwereld.nl.