Eetsalon Van Dobben is 80 jaar

Actueel |
30 jun 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Amsterdamse eetsalon Van Dobben bestaat 80 jaar. Landelijk bekend van zijn kroketten, is Van Dobben in de hoofdstad vooral fameus vanwege zijn belegde broodjes. Zoals de broodjes rosbief, pekelvlees, tartaar en halfom.

Kort na afloop van de Tweede Wereldoorlog, op 28 juni 1945, opende Aat van Dobben zijn broodjeszaak aan de Korte Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. Veel bleef er sindsdien bij het oude. In dagblad Het Parool zegt Arnold van Dobben (70) over wat er in de loop van de decennia veranderde: “Nee, niks.” Hij is de zoon van oprichter Aat van Dobben. Zelf was hij van 1982 tot en met 2001 eigenaar van de eetsalon.

“Petitie tegen verandering”

Alexander Wijsenbeek, de huidige eigenaar, kreeg zelfs ooit te maken met een online petitie toen hij de pindasaus van het huis iets aanpaste. In de krant zegt Wijsenbeek: “Nou, dat heb ik geweten: op internet kwam er een actiegroep om de oude pindasaus terug te brengen. En zo geschiedde.” Amsterdam kent een rijke, deels Joodse cultuur van broodjeszaken. Van Dobben is in zijn soort één van de laatste der mohikanen.

Meer vestigingen

Wijsenbeek zou best een tweede eetsalon willen openen. Maar goede medewerkers werven is volgens hem een struikelblok. Overigens is wel gepoogd van Van Dobben een landelijke formule van kroketzaken te maken, maar dat lukte niet.

Het krokettenmerk van de eetsalon is namelijk in 1992 (deels) verkocht. Via Laan Snacks en Royaan belandde de Van Dobben-kroket uiteindelijk bij Van Geloven, ook de eigenaar van Mora en Kwekkeboom.

“Topdag in 1948”

In het boek Snelle Hap van Ubel Zuiderveld zegt Arnold van Dobben dat zijn vader de eetsalon startte onder een goed gesternte. “Want vanaf de allereerste dag is het een wereldzaak geweest. Eén van de topdagen moet de inhuldiging van koningin Juliana zijn geweest in 1948. De zaken mochten toen in Amsterdam ook ’s nachts open blijven. Er werden bij Van Dobben twaalfduizend broodjes verkocht.”

Van Dobben behoort met Febo tot de oudste Amsterdamse merkkroketten. Febo’s kroketten worden volgend jaar 85. Op de website Ons Amsterdam kun je een uitgebreid verhaal over Van Dobben lezen.

Foto: Collectie familie Van Dobben