Een kistje van opa

Trivia |
21 juni 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Elders in deze editie van Frituurwereld kun je lezen over Croquetten Boutique in Utrecht, de fraaie kroketboetiek van Désirée Stroes. Het oude kistje op de toonbank met het opschrift “Stroes Frites” wekte onze nieuwsgierigheid. Dus deden we navraag bij Désirée.

Het kistje is afkomstig uit de frietfabriek van haar grootvader Wim, laat de croquettier weten. Stroes Frites in Culemborg was één van de tientallen voorbakkerijen van friet die Nederland rijk was rond het midden van de vorige eeuw. Dergelijke frietvoorbakkerijen ontstonden veelal aan het begin van de jaren 1960 en ze hadden een regionale functie.

Enfin, de frietfabriek van Wim Stroes bestaat al lang niet meer. Hij werd omgeturnd naar de groothandel Stroes Horeca Totaal. Vanuit die groothandel lanceerden zoons Wim junior en Antonio Stroes een royale kwart eeuw geleden hun eerste cafetariaconcept onder de naam Tot Uw Dienst. Uiteindelijk leidde dit tot FFC, waar Antonio de scepter zwaait over Kwalitaria en Délifrance. Via de verkoop van groothandel Stroes belandde broer Wim bij Gastronoom, dat daarna Deli XL werd en sinds twee jaar Bidfood is. Met Désirée wordt de traditie van de frituurfamilie Stroes voortgezet.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 12 – Zomer 2019

Meer over