Dubbel jubileum: 100 jaar frituurgoud in Rotterdam

Trivia |
21 juni 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

1967. Het was het jaar van popliedjes die we nog regematig horen. “Het Land van Maas en Waal” van Boudewijn de Groot. “A Whiter Shade of Pale” van Procol Harum. “All You Need is Love” van The Beatles. Neurieden Bram Ladage en de broers Pim en Joop Verhage deze deuntjes toen ze in Rotterdam voor het eerst achter de frituur stonden? Of zongen ze uit volle borst Tom Jones’ hit “Green, Green Grass of Home”?

Rotterdam beleeft dit jaar een tweevoudig gouden jubileum. Bram Ladage Verse Patat bestaat een halve eeuw, Verhage Fastfood ook. Joop en Pim rolden in 1967 in het vak door toedoen van pa Verhage. Die kocht voor de broers een snackbar in de Sikkelstraat in Rotterdam. Joop ging later alleen door.

In dit jubileumjaar telt Verhage 36 vestigingen in Zuid-Holland en Utrecht. Bram Ladage trad als patatbakker op de markt in de voetsporen van zijn vader. De frietverkoop kreeg vleugels toen Bram grote zakken friet ging verkopen voor 25 cent (een kwart gulden dus). Ladage telt inmiddels 40 vestigingen en wil met zijn nieuwe concept Bram’s Gourmet het buitenland veroveren.

Leuk om nog te vermelden: tot tien jaar geleden kenden Bram en Joop elkaar niet. Ze ontmoetten elkaar in oktober 2007 voor het eerst. Tijdens de eerste landelijke diploma uitreiking van het Fastservice Opleidingscentrum.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 4 – Zomer 2017