Drie noviteiten uit Bourgondisch Brabant

Trivia, Actueel |
24 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Foody’s Breda

Wat is een frietkandel? En wat is een frituurmaster? Regelmatig poppen in de wondere wereld van de frituur nieuwe namen op. Frituurwereld presenteert voorbeelden van fantasierijke snacktaal, alle drie afkomstig uit het Bourgondische Brabantse land.

Nee, de naam ‘frituurmaster’ is niet onlogisch als je franchisenemer bent van FHC’s formule Foodmaster.

1. Frituurmaster

In een recente personeelsadvertentie vraagt Foodmaster De Zwijs in Waalwijk om nieuwe medewerkers. De tekst luidt als volgt: “Kom jij ons Foodmaster-team versterken? Wij zijn per direct op zoek naar echte frituurmasters….”

Frituurmasters, een mooi begrip voor de medewerkers tussen toonbank en bakwand.

Foodmaster De Zwijs is niet het enige bedrijf dat zijn specialisten tooit met de naam ‘master’. Ook de Amsterdamse dark kitchen (delivery only) Vegan Masters doet het. Voor elk van zijn kernproducten heeft dit vegan concept eigen specialisten: van pizzamaster tot burgermaster en van sushimaster tot seaweedmaster en currymaster.

2. Flügelbitterbal

Het hele zuiden houdt de adem in. Opnieuw geen carnaval het komende jaar? Met de nieuwe snack van Gourmet Market Dutchies in Tilburg – slogan: “Heerlijk Hollands” – houden we in elk geval de stemming er nog even in: de Flügel Bitterbal. Hij heeft een krokant geel-bruin jasje en een zachte roze binnenkant. Sinds de elfde van de elfde is deze carnavalssnack te koop. Bieten zorgen voor de kleur van de vulling, waaraan een beetje Flügel is toegevoegd.

Dat beetje alcohol – dat overigens bij verhitting verdampt – is wel heel passend voor de bitterbal. De naam van het ronde kroketje is namelijk ontleend aan een ‘bittertje’ ofwel een borrel. Zelfs is beweerd dat de bal zijn vorm dankt aan kleine borrelglaasjes. Daar past de bitterbal namelijk perfect op als dekseltje.

3. Frietkandel

Ja, dan de frietkandel. Nee, niet frikandel of frikadel, maar frietkandel. Het is een frietgerecht van Foody’s in Breda, een nieuwe frituurspeciaalzaak, die bijna een jaar geleden zijn deuren opende. Loades fries, zoals Indonesische friet, zijn hier naast onder meer burgers en Marokkaanse friet de specialiteit. Maar ook – en misschien bestaat hij al wel langer her en der – kwam Foody’s op het idee om één van zijn frietgerechten ‘frietkandel speciaal’ te noemen.

Frietkandel is een grote portie friet met sauzen en twee aan stukken ‘gehakselde’ frikandellen. Trouwens, bij Foody’s haken ze ook in op de rage die is ontstaan rond de zogenaamde French taco’s.