Avondklok: bezorgen mag na half negen, afhalen niet

Actueel |
20 januari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De avondklok, elke dag van 20.30 uur tot 04.30 uur, geldt ook voor supermarkten en de afhaalhoreca. Die moet rond kwart over acht stoppen, zodat medewerkers tijdig van straat kunnen zijn. Bezorging mag na half negen nog wel. Mogelijk al vanaf komende vrijdag mag er ’s avonds en ’s nachts verder geen mens meer op straat zijn.

Dit heeft premier buitendienst Mark Rutte zojuist aangekondigd tijdens een extra persconferentie. Uitzonderingen worden gemaakt voor mensen die (mantel)zorg leveren en mensen die écht noodzakelijk op pad zijn voor werk. Zij moeten echter allemaal wel een getekende verklaring kunnen overleggen van zichzelf of hun werkgever. Dit geldt dus ook voor horecamedewerkers op weg naar huis of in de bezorging na half negen.

Fooddelivery

Zoals het dus nu lijkt (maar de Tweede Kamer moet zich nog uitspreken) heeft het er alle schijn van dat de bezorging van maaltijden na half negen ’s avonds door kan gaan. Rutte riep mensen wel op al ’s ochtends hun boodschappen te doen bij supermarkten, om te voorkomen dat men zich ’s middags in al te grote drukte moeten begeven.

Tweede Kamer

Honderd procent zekerheid dat de avondklok al vrijdagavond ingaat, is er nog niet. Nu het kabinet formeel buitendienst is, is namelijk eerst nog het woord aan de Tweede Kamer. Het kan daarom zijn dat de avondklok nog enkele dagen langer op zich laat wachten. Ook bestaat er een (weliswaar kleine) kans dat nog iets aan de nieuwe maatregelen veranderd wordt.

Wat welk onmiddellijk ingaat: iedereen mag nog maximaal één bezoeker van 13 jaar of ouder thuis ontvangen. Omdat de maatregelen nog kunnen veranderen, is het raadzaam de berichtgeving in de gaten te blijven houden.

Lees hier de laatste informatie op Rijksoverheid.nl