Amsterdam gaat ver in fastfoodverbod

Actueel |
21 september 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Fastfoodverbod – The Seafood Shop

Amsterdam lijkt het verbod op nieuwe fastfoodzaken in het centrum op de spits te drijven. Nadat de gemeente eerder met succes zaken tegen Dunkin’ Donuts, Five Guys en New York Pizza voor de rechter uitvocht, is nu de frituur van een viswinkel de inzet van een conflict.

De gemeente zegde The Seafood Shop aan dat de winkel moet sluiten, omdat “voedsel voor dadelijke consumptie” wordt verkocht. Zoals gebruikelijk in Nederlandse viszaken, kan ter plekke haring en een gebakken visje worden gekocht en aan een statafel opgegeten. Het gaat bij The Seafood Shop om 14 procent van de omzet, aldus de eigenaren. De winkel opende vorig najaar, rond de tijd dat het “fastfoodverbod” officieel werd. De gemeente oordeelt dat de winkel moet sluiten. De eigenaren hopen een gang naar de rechter te voorkomen door overleg.

Begin vorig jaar was een nieuwe vestiging van New York Pizza het eerste slachtoffer van het verbod. Sinds oktober geldt het beleid, net als een verbod op nieuwe “toeristenwinkels”, voor veertig straten in/rond het centrum. Het beleid is echter breder dan alleen nieuwe restaurants. Het verbod geldt namelijk voor “vormen van detailhandel die zich richten op de verkoop van etenswaren en/of drankjes die in hoofdzaak worden meegegeven om direct te worden geconsumeerd.” Ook geldt in metrostations een verbod voor “op kinderen gerichte reclame voor ongezonde producten”.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 9 – Najaar 2018