Waarom sloot de eerste luchtoven-snackbar van ons land na anderhalf jaar alweer zijn deuren? Voor zijn rubriek De Flop legde de redactie van het AD deze vraag voor aan Jules Paquay, de ondernemer die vanaf 2022 anderhalf jaar de Frietaire in Eindhoven exploiteerde.
“Gefrituurde friet won het van hete lucht,” schrijft het dagblad. Paquay gebruikte vier HiFri’s in zijn zaak voor de luchtbereiding van zijn friet. Hij zegt in het interview dat zijn Frietaire vooral struikelde over de naweeën van corona en de sterke stijging van energielasten.
“Frietaire krijgt vervolg”
“Volgens hem ligt dat niet alleen aan de nieuwe manier van bakken,” schrijft de redactie van het AD en in de regionale dagbladen die vallen onder dezelfde mediagroep. Paquay zette Frietaire op samen met GR8. Dat is een groep hotels, restaurants en fastfoodbedrijven die is opgericht door telgen uit de familie Van der Valk. GR8 sluit niet uit dat Frietaire ooit nog een vervolg zal krijgen.
HiFri in Düsseldorf
In het AD komt ook QBTEC in Woerden, maker van de HiFri, aan het woord. Het bedrijf laat weten dat nog altijd wordt gewerkt aan de doorontwikkeling van de HiFri-luchtovens. Er wordt verwezen naar Hulala Pretty Burger & Drinks in Düsseldorf. De friet wordt daar in de HiFri bereidt. Hulala is gespecialiseerd in ‘lichte fastfoodgerechten, huisgemaakt en plantaardig’.
Snelheid en volume
Fabian Rust van Oliehoorn zei onlangs nog tegen Frituurwereld over de toekomst van ‘airfryers’ voor frietzaken: “Het is nog altijd de geëigende en efficiënte methode om in frituurolie of frituurvet te bakken. Dat heeft met snelheid en volume te maken. Airfryer-achtige ovens die op grote schaal binnen cafetaria’s worden ingezet, dat zie ik nog niet snel gebeuren. Zeker niet met dezelfde snelheid, efficiency van bereiding én evenaring van de smaak.”
Jeroen van Amstel van QBTEC blijft ondanks de sluiting van De Frietaire geloven in zijn apparaten. „Het zal de traditionele frituur niet vervangen, maar de Frietaire heeft wel laten zien dat het mogelijk is als je het assortiment erop aanpast.” Volgens het AD ziet Van Amstel vooral kansen voor de professionele airfryer in bedrijfskantines, zorginstellingen, sportclubs en scholen en universiteiten.
Frans van Rooij van het Nederlands Frituurcentrum is in het artikel vrij stellig over de toekomst van de airfryer in de horeca: die is er niet. „Leuk geprobeerd, maar het initiatief van De Frietaire was gedoemd te mislukken.”
Foto’s: Nederlands Frituurcentrum
Het artikel verscheen niet alleen in het AD, maar ook in meerdere regionale dagbladen die vallen onder de mediagroep DPG Media. Link naar het artikel in het AD