HOP: vier vragen over het Horeca Ontwikkel Platform

Actueel |
19 nov 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Duizenden horecabedrijven ontvangen dezer dagen bericht over de lancering van het Horeca Ontwikkel Platform (HOP). Het project is een initiatief van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de grote vakbonden in de horeca. Zij maakten er afspraken over tijdens de cao-onderhandelingen.

Sinds 1 april jongstleden dragen zowel werknemers als werkgevers er elk 0,1 procent loonpremie voor af. Via deze verplichte HOP-bijdrage vloeit er een bedrag van vijf tot tien miljoen euro per jaar naar het Horeca Ontwikkel Platform.

1. Wat is het doel van het HOP?

In eigen woorden schrijven de initiatiefnemers op de website Horecaontwikkelplatform.nl: “HOP is het ontwikkelfonds voor de horeca. Werkgevers en werknemers investeren samen in een sterke, aantrekkelijke en toekomstgerichte sector. Met deze gezamenlijke bijdrage ondersteunt HOP projecten die bijdragen aan goed werkgeverschap, veilige werkplekken, scholing en meer instroom van nieuwe vakmensen. Zo bouwen we samen aan de toekomst van de horeca.”

2. Welk soort projecten?

Binnen het HOP worden projecten gestart voor imagoverbetering en promotie van de horeca. Ze moeten bijdragen aan een duurzame loopbaan voor zowel werknemers als werkgevers. Daarnaast staan de werving en het behoud van personeel centraal. Ook innovatie behoort nadrukkelijk tot de speerpunten. Zo breken de initiatiefnemers een lans voor nieuwe (technische) mogelijkheden om “werkprocessen te verbeteren”.

Voorbeelden van zaken die via het HOP beschikbaar zijn/komen: e-learnings voor de horeca (digitale cursussen en instructies) én tools om de marge van bedrijven te verbeteren. Ook de risico-analyse RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) is een onderdeel. Bij deze analyse (een wettelijke plicht) worden potentiële risico’s voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers in individuele horecabedrijven in kaart gebracht.

Innovatie is ook een speerpunt. Foto: Shutterstock, Nosorog UA.

3. Is de HOP-afdracht echt verplicht?

De HOP-premie is een verplichte sectorbijdrage. Hij geldt dus voor alle segmenten in de horeca, ongeacht of een ondernemer lid is van KHN of niet. Met terugwerkende kracht tot 1 april jongstleden, wordt dus nu door de horeca 0,2 procent van het brutoloon afgedragen.

Dit spraken KHN en de vakbonden immers zo af in de nieuwe cao. Omdat de cao algemeen bindend is, geldt de premie voor alle werkgevers en werknemers in de horeca. De premieafdracht is dus ook verplicht voor ongebonden ondernemers én voor leden van kleinere brancheorganisaties.

4. Veel vragen over het HOP?

Met kleinere horecaclubs is voor zover bekend vooraf geen actief overleg gevoerd over de invoering van de HOP-premies. Uit een rondvraag blijkt dat bij hun secretariaten wel volop vragen van leden binnenkomen over het HOP.

De nodige ondernemers spreken de vrees uit dat de premie in de toekomst zal stijgen naar een hoger percentage. Vakvereniging ProFri wil onderzoeken of het voor zijn leden mogelijk is ontheffing te krijgen van de premiebetaling. De vereniging beschikt onder meer via gratis e-learnings voor aangesloten leden namelijk reeds over een eigen platform.

Meer informatie over HOP staat op deze website: www.horecaontwikkelplatform.nl