De automatiek en automatenwereld is in beweging. Mede onder druk van personeelstekort, worden automaten op nieuwe manieren ingezet. Terwijl de Belgische frietautomaat een opleving beleeft en pizza-automaten in het straatbeeld verschijnen, poppen ook maaltijdmuren én chocomaten op.
Afgezien van de typisch Nederlandse snackmuur, lijken maaltijdmuren voorzichtig opgang te maken. Zo is in Putten, Nijkerk en Ermelo de SamSam Maaltijdmuur van catering-ondernemers Kelvin Nel en Steffi Poortinga te vinden.
Vers bereid
Twee jaar geleden startten ze met het concept, de verkoop van vers bereide maaltijden via hun eigen maaltijdmuren. Consumenten kunnen via een scherm hun keuze maken. Met pin of contactloos betalen ze hun bestelling bij de automaat. Thuis hoeft de verse maaltijd alleen nog te worden opgewarmd in de magnetron of oven.

Maaltijdautomaat
In Schoonhoven is een soortgelijke formule te vinden. Groenteboer Jan Dros startte er in de zomer met een onbemande automatiek waar zeven per week vanaf de vroege ochtend verse maaltijden gekocht kunnen worden. Daarnaast schaffen de loketjes ook salades, wraps, sappen, fruit, pizza’s, pasta’s en sportmaaltijden.
Chocomaat
Maar er zijn meer nieuwe automaatformules. De Chocomaat is een concept van De Bonte Koe Chocolade in Schiedam. De chocolademaker heeft vier winkelvestigingen in Schiedam, Den Haag en Rotterdam.
De hoofdvestiging in Schiedam is al enige tijd geleden uitgerust met een chocolade-automatiek. Daarnaast introduceerde De Bonte Koe onlangs zijn Chocomaat. Op stations in Rotterdam en, sinds kort, ook op Hoog Catharijne in Utrecht kunnen luxe chocoladerepen uit verticale automaten worden getrokken.



































