Rundvlees en hamburgers: “Prijsstijging zet door in 2026”

Actueel |
17 nov 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De inkoopprijs van één robuuste hamburger van kwaliteitsvlees piekt al niet zelden boven de drie euro. Volgens marktdeskundigen zijn de prijsstijgingen van rundvlees nog niet ten einde. Zelfs voor vlees van gemiddelde kwaliteit steeg de prijs het afgelopen jaar met ruim 40 procent.

Bureau DCA Market Intelligence spreekt van een prijsverhoging van 125 procent sinds 2020. Het gaat hierbij echter nog niet eens om duurdere soorten rundvlees, maar om handelsprijzen van doorsnee-vlees. Opnieuw wordt voorzien dat, naast hamburgers, horecaproducten als biefstuk en rundergehakt voor snacks en gehaktballen het komend jaar flink meer zullen gaan kosten.

Hamburgers worden peperduur. Foto: UZ Media.

Stoppende veehouders

De belangrijkste oorzaak van de kostenstijging blijft de geringere beschikbaarheid van rundvlees. Dit komt onder meer doordat in ons land, maar ook in andere landen, de nodige veehouders stoppen. Naast stoppende boeren op leeftijd, missen ook uitkoopregelingen vanwege stikstofbeleid hun effect niet. Hoewel het aantal stuks vee nog niet significant daalde in ons land, nam volgens cijfers van het CBS in sommige segmenten van de vleesmarkt het aantal veehouderijen wel af met tientallen procenten.

Ook kip en varken duurder

De vraag naar rundvlees, maar ook zuivelproducten als boter, blijft echter op niveau. In de media zoals hier op Nu.nl, benadrukt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) dat het aanbodgebrek aan rundvlees ook andere vleessoorten zal raken. Zowel in de horeca als de supermarkt zal de consument immers vaker gaan kiezen voor alternatieven als varkensvlees en kippenvlees. De verwachting is dat hierdoor ook de prijzen voor deze vleessoorten zullen toenemen.

Door grens van 20 euro?

Bij gespecialiseerde burgerzaken, liggen prijzen voor de goedkoopste burgersandwich inmiddels op 14 à 16 euro. Luxere burgers kosten al snel 15 tot 19 euro. De prijsgrens van 20 euro is in zicht bij veel gourmet-burgerbars, maar wordt nog angstvallig gemeden. Zoals het nu lijkt, zullen in 2026 voor luxere burgersandwiches prijzen boven de 20 euro moet worden gerekend.